Fejezetek Békéscsaba történetéből: Egykori iparosok az Andrássy úton

2020. augusztus 30. 09:46 | behir

A mai házszámozás szerint az Andrássy út 6. szám alatt az egykori Nádor Szálloda épülete található, aztán a belváros felé hátrálva a Munkácsy utca torkolata, majd a bal kezünk felől egy többlakásos társasház épülete van, amelynek földszintjén jelenleg könyvesbolt, kávézó és fagyizó is működik. Ennek mai számozása 4.

Az 1910-es években, legalább az 1960-as évekig azonban a Nádor viselte a 8. számot, és a mai társasház helyén állt egykori földszintes, hosszanti térfűzésű épület volt a 6. szám. Az Andrássy út felé nézett hosszabbik oldala, míg a Munkácsy utca felől volt a rövidebb. Mi most ennek az épületnek az 1920-30-as évekbeli üzleteivel és tulajdonosaikkal fogunk foglalkozni.

A ház az 1884-ben készült várostérképen és 1899-ben készült képeslapon is látható. Építtetőjét nem ismerjük, de egy 1921. október 30-án a Körösvidékben közölt ingatlanforgalmi értesítő szerint „Ádám Gusztáv Andrássy út 6. sz. házát ifj. Kociszki Mátyás 2,250,000 K-ért (…) vette meg.” Innentől kezdve az épületet Kocziszky-háznak nevezték. A házeladásokról szóló apróhirdetések között olvasható, hogy „Békéscsabán az Andrássy út 6. szám alatti ház, melyben 14 szoba, 4 üzlet és 1 bankhelyiség van 877 négyszögöles telekkel együtt eladó.”

A korabeli reklámhirdetések alapján kivehető, hogy egy pénzügyi intézet (bank és/vagy hitelintézet), egy csemege és egy textiláruval foglalkozó üzlet mindig működött benne, a 4. üzlethelyiséget pedig többfajta cég bérelte. Velük a következő fejezetekben foglalkozunk majd.

A sokat látott kedves kis épület még állt egy pár évtizedig a háborút követően. 1960-ban készült légifelvételeken még jól kivehető, ekkor az Andrássy utat már Tanácsköztársaság útja néven hívták. Ennek és a Munkácsy utca találkozásánál feküdt a régi kedves épület, de a napjai meg voltak számlálva. 1967-ben üveg- és porcelánbolt, majd illatszerbolt is működött benne a régi cikkek tanúsága szerint, előbbiben például lehetett viharlámpát is venni.

1971-ben 20 emeletes toronyházat terveztek a helyére, 1976-ban pedig arról tájékoztatott a Békés Megyei Népújság, hogy ifjúsági áruház fog itt épülni. 1983-ban a jelentős lakáshiány miatt kis lakásokra felosztott garzonházat kívánt ide építtetni a város, 1984-ben pedig már itt volt a „csabai nagyparkoló”. 1979-ben vált az enyészeté a régi áruházi épület, és egy nagy üres telek képződött az akkori posta mögött. (folytatjuk)

Szalay Ágnes

További programok »

FEL