Fát vagy anyagi támogatást kaphatnak fűtésre a rászorulók Békéscsabán

2017. november 7. 07:02 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békéscsaba önkormányzata 2014 óta természetbeni támogatásként a rászoruló családokat szociális tűzifával segíti. Idén a közgyűlés októberi ülésén döntött arról, hogy az igénylők ne csak tűzifát kaphassanak, hanem szükség esetén 15 ezer forint anyagi támogatást is, amelyet tüzelő vásárlására fordíthatnak.

Tavaly télen 396-an kaptak szociális tűzifát 643 alkalommal, ezen felül a családsegítő központon keresztül 80 család kapott még fát. A családsegítő szakemberei ebben az évben is a környezettanulmányok elkészítésével segítik az önkormányzat szociálpolitikai osztályát.

–Egy fűtési időszakban két alkalommal igényelhetnek támogatást. Az év elején rendkívüli nagy hideg volt, akkor nagyon sokat segített. Nagyon pozitív volt a visszajelzés, és mindenki igénybe vette a kétszeri igénylést, de volt lehetőség rá, hogy akár harmadjára is kapjanak. Mindig nagy örömmel fogadják, és szükség van rá most is - mondta el Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatója.

Amellett, hogy a célra az önkormányzat fát vásárolt, szétosztják azt a tüzelőt is, amely a közfoglalkoztatottak munkája és a városüzemeltetési feladatok végzése közben keletkezett. Az év eleji fűtési szezonban akadozott a tűzifaellátás, ezért ott, ahol szükség volt rá, a rászorulók már nyár elején megkaphatták a támogatást, eközben mostanra több kereskedésben egyáltalán nem kapni fát - derült ki a szociális tűzifa támogatásról szóló előterjesztés vitájánál a közgyűlés októberi ülésén.

–Nemcsak tűzifát – tehát nem csak természetbeni támogatást – lehet igénybe venni az arra rászorulóknak, hanem pénzbeli juttatást is igénybe kaphatnak. Ebből a 15 ezer forintos pénzbeli juttatásból tűzifát vagy szenet, tehát száraz tüzelőanyagot lehet vásárolni - tájékoztatott az önkormányzati rendelet módosításáról Herczeg Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának tanácsnoka.

Hozzátette: az igénylőknek húsz napjuk van beszerezni a tüzelőt, a forrás felhasználásával pedig 30 napon belül pontosan el kell számolni az önkormányzat felé.

 

 

További programok »

FEL