Faggyal nem, de gombával küzdenek

2016. május 17. 15:32 | Horváth Szabolcs

Befejeződött a vetés Békés megyében. A kedvezőtlen időjárás, a sok csapadék és belvíz miatt idén később kezdődött a tavaszi vetés, ám a néhány hetes késést behozták a gazdálkodók. A május eleji fagyok nem okoztak károkat a megyében, ám néhány helyen gombafertőzés ütötte fel a fejét, de ez nem kritikus mértékű.

 

Békés megyében a gazdálkodók általában takarmánynövényeket vetnek, gabonát, kalászosokat, kukoricát és leginkább napraforgót. Békéscsabától délre a belvizes területek száma elenyésző volt, azonban északabbra komoly gondot okozott az elöntött területek mértéke. Ott sok helyen besárgult a búza.

- Attól függ, hogy mennyi ideig borította víz a földet – mondta Bozó József, a Békés Megyei Agrárkamara alelnöke. - Vagy túlélték vagy sajnos azt ki kellett tárcsázni. A március végi, április elejei kukoricavetés viszont szépen fejlődött.   

A mostani körülmények tehát bizakodásra adhatnak okot. Ennek ellenére a gazdálkodóknak folyamatosan figyelniük kell, mert egy esős este után a hideg hajnal elősegíti a rozsdagomba kialakulását, ami ellen vegyszeres kezeléssel védekezhetnek. Az őszi árpánál is jó termés várható, jég és nyúlkár nem volt.

A raktárszövetkezet tagjai kukoricából általában 2500-3000 hektárt, napraforgóból pedig 6-800 hektárt vetnek. Valószínűsíthető, hogy ez a növénykultúra lesz a nagyobb hozamú, hiszen sokkal jobban tűri a szárazságot, mint a kukorica.

- Mindkét növény esetében fontos azt az időszakot figyelembe venni a terméshozamokat illetően, amikor a virágzás történik – mondta Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke. - A napraforgónak napsütés kell, hogy a porzás megtörténjen, hiszen ez elengedhetetlen feltétele a terméskötésnek. A kukoricának viszont éppen az ellenkezője a fontos, hogy ne a virágzáskor legyen napsütés. Pedig ilyenkor gyakori a hősokk, ami terméskieséshez vezethet.

Idén tényleg bebizonyosodhat, hogy a májusi eső aranyat ér. A mostani csapadékmennyiség nagy segítség volt a növénykultúrák fejlődéséhez és optimális körülmények között jó termés várható.  A vegyszeres gyomirtást nemsokára elkezdhetik a gazdálkodók.

Az agrárárium helyzetéről készült anyagot megnézhetik kedden 19 órától a 7.Tv Híradójában.

FEL