Ezzel a képpel nyert a csabai fotográfus a Muzsikál az erdő fotópályázaton

2020. július 6. 17:32 | Such Tamás

A békéscsabai Barabás Ferencet igencsak kellemes meglepetés érte a hétvégén: aranyérmes lett a Muzsikál az erdő fotópályázaton – általános kategóriában.

Az eredendően kaposvári származású Barabás Ferenc nyomdász, tipográfus, nagypapa stb. még a nyolcvanas években kezdett el fotografálni, még pedig egy lipcsei tanulmányúton. Majd hamarosan a világhírű Kner Nyomda hívó szavára Budapestről Békéscsabára költözött.

Azóta bő három évtizede megkerülhetetlen alakja a csabai művészvilágnak: a minikönyv bemutatóin keresztül a computer desing tárlatain át a fotókiállításokig szinte mindenhol találkozhatunk vele.

 

Barabás Ferenc

Barabás Feri a Zoe & Phos (Fény és élet) című kiállításán

 

Elmondása szerint a Muzsikál az erdő szervezői már korábban jelezték felé, hogy a fotópályázatra beküldött közel 700 kép közül, az egyik kópiája benne lesz az első 28-ban, de arra még álmában sem gondolt, hogy kategóriagyőztes lesz.

Ráadásul a hétvégi, mátraházi kiállításmegnyitóval egybekötött díjkiosztóra egy családi esemény miatt nem tudott ellátogatni, ezzel szemben a gyulai Székely Aladár Fotóklub tagjai: Fenyvesi Dóri, Kesztyűs András és ifj. Kesztyűs Máté képviseltették magukat az eseményen – ergo a fürdővárosiak értesítették a csabai kollégát (amúgy Máté szintén díjazott lett az Ifjú fotós kategóriában).

 

Barabás Ferenc - Zengőlégy

Fázisfotók, amikor a zengőlégy a virágba száll

 

A pályázat kritériuma a természet, zene és művészet komplexitása volt; a Zengőlégy című képen mindhárom követelmény megtalálható, hiszen a rovar egy levélkaktusz virágjába száll, simán halljuk a zümmögését, ráadásul a felvételnek abszolút absztrakt hatása van.

„A képen szereplő zengőlégy – meséli – a levélkaktuszunk illatanyagába szállt be; én pedig makroobjektívvel fogtam meg.”

A képkollekciót szeptember 27-én a Körösök völgyében is meg lehet tekinteni.

 

Barabás Ferenc - Zengőlégy

További programok »

FEL