Ezerszín kulturális kavalkád az irodalmi esteken

2021. szeptember 7. 10:42 | Erdei-Kovács Zsolt

Immár 169. alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Irodalmi Estek elnevezésű eseményt szeptember 6-án, melyen ezúttal egy gyulai, helytörténeti kiadványból olvasott fel annak kardiológusként tevékenykedő szerkesztője. Ez csupán egy szelete volt annak az ezerszínű kulturális kavalkádnak, amellyel a látogató találkozhatott az eseményen.

Ahogyan eddig, ezúttal is nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, a békéscsabai városháza díszterme majdhogynem csordultig telt látogatókkal. Frankó Attila főszervező ezúttal néhány kulisszatitkot is elárult: nemrégiben kardiológiai vizsgálaton vett részt, melynek során megállapították, hogy „jó szíve” van, vagyis nincs egészségi problémája – avatott be bennünket a közelmúlt meghatározó eseményeibe.

A rendezvény házigazdája arról is beszélt, hogy újra lesz lecsófesztivál. Azok, akik emlékeznek még az első alkalomra, tudják, hogy Attila és az akkori üzlettársa betyárruhába öltözött. A főszervező egy lángoló faházból menekítette ki a bográcsnyi lecsót, majd a tűzoltók megérkeztével a tűz helyett a tömeget kezdte el locsolni. Majd végül jóízűen elfogyasztották a legmagyarabb szerb étket. Ilyen és ehhez hasonló, jól kifundált médiahekkelésre ma már nem lehet számítani, bár Attila ígéretet tett arra, hogy idén is lesz mivel foglalkoznia a sajtónak.

Különösen fontos cél, hogy a két szomszédos város, Békéscsaba és Gyula között megfelelő, sőt kiemelkedően jó kapcsolatok legyenek. Saját bevallása szerint Frankó Attila is ezen munkálkodik, a témaválasztás, az aktuális kötet bemutatója a személyes vetület mellett emiatt is vált igazán hangsúlyossá. Ezúttal az első részben dr. Márk László, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház gyulai tagkórháza kardiológiai osztályának vezetője olvasott fel A gyulai belgyógyászat története című kötetből.  A második részben pedig József Attila és Radnóti Miklós versei hangzottak el.

Az esten Réger Wanda és Presits Tamás működtek közre, míg a műsorvezetést ezúttal is kollégánk, Horváth Szabolcs vitte teniszpályányi hátán. A doktor úr ismertette, hogy a pandémia adott arra lehetőséget, hogy ez a kötet megszülethessen, mivel az első hullám alatt neki személy szerint nem volt túl sok tennivalója.

– A mű a gyulai belgyógyászat történetét dolgozza fel 1895-től kezdődően, ezen kívül bemutatkoznak a gyulai belgyógyászaton 2020. tavaszán dolgozó kollégák is – ismertette kérdésünkre a szerkesztő.

Hozzátette, a kiadvány a felsoroltak mellett a belgyógyászaton valaha született közleményeket is feldolgozza, részletezi.

– Szeretünk emlékeket gyűjteni, érzéseket és pillanatokat elraktározni – összegzett a kötet kapcsán, kiemelve: ezt a könyvet fel lehet fogni úgy is, mint 2020. tavaszának gyulai belgyógyászati pillanatképét, hiszen azokról szól, akik akkor ott dolgoztak. Emellett szerepel a könyvben a Dél-magyarországi decentrum első 50 éve is. Valójában ebből a legutóbbi momentumból indult ki a kötet megszerkesztésének, megvalósításának ötlete – tette hozzá végül.

További programok »

FEL