A látogatókat elsőként dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója köszöntötte. Ezt követően Bukovinszky Béla tartott előadását, melyben szó esett a hazai kisüzemi sörfőzdékről és békésszentandrási kézműves sörkultúráról.

– A legnagyobb különbség a kis- és nagyüzemi sörök között az, hogy míg az előbbinél a sörfőző írja a receptet, az utóbbinál a könyvelő. A kézműves főzdéknél a minőség az elsődleges cél, nem pedig a profit. Ez részben a kisebb méretből és a technológiai lehetőségekből is adódik, nem alkalmazhatók a nagyipari megoldások. A nagyüzemek olcsón gyártanak, ám a kisüzemek különleges, egyedi söröket készítenek, ezek rugalmasabbak, nyitottabbak az innovációra, így sokkal változatosabb ízvilágot kínálnak – fogalmazott a Szent András Sörfőzde ügyvezető igazgatója.
Az előadást követően Forrainé Kovács Márta, a tárlat kurátora vezette körbe az érdeklődőket a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által összeállított vándorkiállításon.

– A kiállítás egészen a sör történetének kezdetéig nyúlik vissza: bemutatjuk, mikortól fogyasztották, és milyen mesterségek kapcsolódnak hozzá. Kiemelt szerepet kap a kádármesterség, valamint megcsodálhatók korabeli öntött üvegek, díszes poharak és korsók is. A kiállításon helyet kaptak régi sörplakátok és hirdetőtáblák is. Az anyag két teremben látható: az egyikben a sörfőzés alapanyagait, folyamatát és eszközeit mutatjuk be, a másikban pedig a második világháború utáni államosítások, a szocializmus időszaka, majd a rendszerváltás utáni változások és a kézműves sörfőzdék megjelenése kerül fókuszba – osztotta meg a történész muzeológus.
A vándorkiállítás szeptember 7-ig tekinthető meg a múzeumban. A látogatók szombatonként, előre meghirdetett időpontokban újabb kurátori tárlatvezetéseken is részt vehetnek.