Évzárói, és nem Mihály napi időben ünnepeltek a Tündérkert ovisai Mihály napján

2023. szeptember 30. 08:10 | Such Tamás

A Békéscsabai Tündérkert Óvoda Szegfű 87-89. szám alatti székhelyóvodában évek óta megrendezik a Szent Mihály napi ünnepélyt. A belépő – mint mindig – egy fürt szőlőbe került, amiért mag, dió és gesztenye járt. A Tündérkert zsíros kenyerénél csak a vásárfia volt népszerűbb – minden idők legmelegebb Mihály napján.

– A Szent Mihály napi ünnepélyt mindig a néphagyomány jegyében rendezzük, igazi vásári hangulatot igyekszünk teremteni, illetve ez egy közös programlehetőség a családoknak – mondta Zelenyánszkiné Fazekas Tünde intézményvezető helyettes a program előtt. – A belépő egy fürt szőlő, amelyért mag, dió és gesztenye járt, ami egyben a fizetőeszköz, majd ezekből a kincsekből lehet megvenni a szülők segítségével elkészült gyönyörű vásárfiákat.

 

 

A műsor a tetőtől talpig népviseletbe öltözött Kolarovszki Dóra óvónő, népdalénekes műsorával kezdődött, majd a Mici Mackó csoport Orgoványi Anikó Mihály napi vásár című versét szavalták el.

Hrabovszki Zoltánné Gyöngyi óvodavezető köszöntőjét követően Opauszki Zoltán képviselő beszédében megjegyezte, noha a naptárban egyértelműen Mihály nap van, az idő olyan, mintha évzárón lennénk. Hozzáfűzte, nagyon sok ismerőst lát, akik sok-sok szőlővel érkeztek, amiből biztos, hogy nagyon finom must készül.

 

Galéria

 

– Óvodánkban hagyomány, hogy Mihály nap környékén vásárt rendezünk – vette át ismét a szót Hrabovszki Zoltánné Gyöngyi. – A hagyományos falusi életnek is voltak kiemelkedő eseményei, ilyenek például a vásárok, a régi magyar kifejezéssel szólva, sokadalmak. Az egyik legismertebb volt a Mihály napi vásár.

Végül a kollektíva egy meglepetés dallal kedveskedett, és... megnyílt a vásárfia! „A szülőknek rengeteg ölelés a portékák elkészítéséhez!” – húzta alá az óvodavezető.

Közben az udvar számos pontján kísérő programok zajlottak: kézműves foglalkozások, népi játékok, sport. Hamarosan a Szegfű utcán egy lovaskocsi várta az utasait. A Tündérkert menü még mindig a jól bevált zsíros kenyér lilahagymával kombó volt.

 

További programok »

FEL