Egy fürt szőlőt 5 szem gesztenyéért, abból veszünk vásárfiát

2022. október 1. 14:21 | Such Tamás

Szent Mihály napját ünnepelték péntek délután a Békéscsabai Tündérkert Óvoda Szegfű 87-89. szám alatti székhelyóvodában. Az intézményben már évek óta megrendezik e jeles napot. Igazi cserekereskedelem működött az udvaron – méghozzá termésekkel!

A belépő egy fürt szőlőbe került, amiért öt szem gesztenye járt. Majd ezzel a bájos fizetőeszközzel lehetett a vásárfiát venni. Valamelyik portéka egy, a másik kettő vagy három gesztenyét kóstált. (Például két gesztenyéért egy gesztenye sünit kaphattunk.) Amikor már mindenki megérkezett, a „befolyt” szőlőből pedig a kerítés árnyékában pihegő présen mustot készítettek.

 

Opauszki Zoltán és Hrabovszki Zoltánné Gyöngyi – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Opauszki Zoltán és Hrabovszki Zoltánné Gyöngyi – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Óvodánkban hagyomány, hogy Mihály nap környékén vásárt rendezünk – mesélte a program előtt Hrabovszki Zoltánné Gyöngyi óvodavezető. – A hagyományos falusi életnek is voltak kiemelkedő eseményei, ilyenek például a vásárok, a régi magyar kifejezéssel szólva, sokadalmak. Az egyik legismertebb volt a Mihály-napi vásár.

Megemlítette, a vásárfiát az ünnep előtt eddig a gyerekek mindig közösen, a csoportokban készítették, ezúttal a szülőkkel is kreatívkodhattak otthon.

 

Galéria

 

– A kisfarsang időszaka Szent Mihály nappal kezdődik, amely egészen Katalin napig tart – mondta köszöntőjében Opauszki Zoltán, a körzet képviselője. – Ez az ünnep apropót teremt arra, hogy egy kicsit megálljunk, megnézzük, csemetéink, gyermekeink miképp fejlődtek az elmúlt időszakban. Azonfelül ez a program tökéletes alkalom a közösségépítésre is.

A műsort a Pillangó csoport kikiáltója kezdte, majd a Cimbora népi táncegyüttes két párosa kápráztatta a sokadalom résztvevőit, akik nemsokára ki is próbálhatták a bemutatott lépéseket a táncházban. Az udvar számos pontján zajlottak a kísérő programok: kézműves foglalkozások, népi játékok, sport. A Szegfű utcán pediglen egy lovaskocsi várta a leendő utasait.  A Tündérkert menü zsíros kenyér lilahagymával + szörpike volt.

(P.S.: Milyen jó volt eleinknek, hogy akkoriban még nem ismerték a hamburgert.)

 

Szent Mihály napi vásár a Tündérkert óvodában – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL