Mezőhegyes európai viszonylatban is egyedülálló vetőmag-előállító terület

2019. augusztus 13. 18:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

10 ezer hektár üzemi területen működik hazánk egyik legidősebb mezőgazdasági nagyüzeme, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A mezőhegyesi vállalat állattenyésztéssel és növénytermesztéssel is foglalkozik, a továbbá az egyik legnagyobb magyarországi vetőmagkukorica-termelő.

Az időjárás idén nem kedvezett a mezőgazdaságnak. A tavaszi aszály annak ellenére is problémát okozott Mezőhegyesen, hogy az öntözés a hibridkukorica termőterületeken az egész szezonban biztosított.

– A tavalyi évben 3,7-3,8 tonna/hektáros átlagot értünk el, de az egy kimagaslóan jó év volt az időjárás szempontjából. Az idei aszályos tavasz ezt most felborítja, de azért bízunk a 3 és fél tonna körüli hektáronkénti termésben idén is – modta el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vetőmag osztályának vezetője. Szügyi Róbert hozzátette: a 8-10 ezer tonna éves termés a követkető évre több százezer hektárnyi terület bevetéséhez biztosítja a vetőmag-szükségletet.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. az Európában egyedülálló, összefüggő földterületnek köszönhetően a legnagyobb európai vetőmagértékesítő vállalat, a francia tulajdonú Limagrian számára állít elő hibridkukorica vetőmagot.

– A helyi adottságoknak köszönhető, hogy az összes szántóterületünk 15 kilométeres sugarú körön belül van. Emellett a terület több mint 50 százaléka öntözhető ami azért fontos, mert a vetőmagelőállítás elképzelhetetlen napjainkban öntözés nélkül. Mindenképpen ennek tudható be, hogy Mezőhegyesen egyszerre ekkora területen folyhat ez a tevékenység – emelte ki Szügyi Róbert.

A hibridkukorica-termesztés legnehezebb része a precíz munka, hiszen az anyasorokon egymilliméter porzós virágzat sem maradhat. A szakemberek szerint csak akkor garantált a vetőmag minősége, ha emberi munkaerő végzi a címerezést vagy a címerezőgép után az utócímerezést. Ugyanakkor a munkálatok mára számos esetben gépesítettek. Manapság már a nagy hasmagasságú címerező traktorok végzik az apa-sorok kivágását, miután a növény elvirágzott. Az eljárásnak köszönhetően csak az anyasorokon fejlődő, megfelelően keresztezett kukorica terméséből takarítják be a vetőmagot. A hibridkukorica értékesítése meghatározó a vállalat gazdálkodása szempontjából.

– A legnagyobb mezőgazdasági üzemek közé tartozunk ma Magyarországon, talán a négy legnagyobb egyike vagyunk. Sok állami feladatnak, vagy közfeladatnak tekinthető feladatot is ellátunk, és ezt a szántóföldi növénytermesztésből, valamint a piaci tevékenységeinkből finanszírozzuk – erről már Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt vezérigazgatója beszélt.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. esetében egy komplex mezőgazdasági nagyüzemről beszélhetünk, ahol az állattenyésztés és a növénytermesztés megfelelő egyensúlyban van. Mint mondta: a vállalaton belül jelentős a növénytermesztés, azon belül is a hibridkukorica-előállítás. A legmeghatározóbb árbevételük a vetőmagkukorica előállításból származik.

 

További programok »

Gazdaság

Békés megyében 24 beruházást indítanak a cégek a következő hónapokban

A válság dacára a következő hónapokban 10,5 milliárd forint értékben 24 beruházást indítanak el magyar vállalkozások Békés megyében, amivel újabb 4400 munkahelyet védenek meg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szarvason, a Gallicoop Zrt. beruházásindító eseményén.
2020. július 2. 14:09
FEL