2000 hektáron termel vetőmag-kukoricát exportra Mezőhegyes

2017. június 5. 16:10 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Nem változott a vetésszerkezet a tulajdonosváltást követően a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, húzóágazatában a növénytermesztésben. Mintegy kétezer hektáron vetőmag-kukoricát, 350 hektáron vetőmag-búzát állítanak elő exportra, emellett több, mint egy évtized után ismét termesztenek Mezőhegyesen cukorrépát. 

A  Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban 2100 hektáron termelnek idén hibridkukoricát. A vetésszerkezet nem változott azt követően sem, hogy az állam megvásárolta a Ménesbirtok Zrt.-t.

– Gazdaságilag a legnagyobb potenciál a növénytermesztési ágazatban van, tekintettel arra, hogy 8200 hektár szántón gazdálkodunk. Ez az egyik legjobb termőadottságú terület a Kárpát-medencében. Térségi szinten öntözés-fejlesztést szeretnénk elindítani, ami nem csak a cégnek, hanem a környékbeli gazdáknak is további lehetőségeket teremtene – tájékoztatott Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A cég egész évben 450 dolgozót foglalkoztat a közel 5000 fős városban, de a hibridkukoricában is dolgoznak munkabéres szerződéssel.

– Abban az időszakban, amikor az idegenelés, kapálás, címerezés és utócímerezés zajlik, akkor körülbelül 830 hektárnyi területen végeznek el kézi munkákat. Emiatt további mintegy 250 főt foglalkoztatunk munkabéres szerződéssel, időszakosan. Egy egész városra kiható és minden mezőhegyesi családot érintő tevékenységről beszélünk – mondta el Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. növénytermesztésért felelős ágazatvezetője.

A tangazdaság az országos áltaghoz képest egy tagban lévő, jó minőségű – negyven aranykorona fölötti – földterületekkel, valamint az összes, termelés alatt álló 8200 hektárból, 7500 hektárra öntözési vízjogi engedéllyel rendelkezik - emelte ki Isaszegi Norbert. Hozzátette: ez a kombináció alkalmassá teszi Mezőhegyest a nagymennyiségű vetőmag-növények, elsősorban a kukorica termesztésére.

 

A hírről készült videó anyagunk:

 

További programok »

FEL