A mezőhegyesi vetőmagüzem újra az állami vagyon része

2019. július 2. 13:18 | behir

Hosszas tárgyalásokat követően a francia tulajdonos megértette és elfogadta a Magyar Kormány célkitűzését a nagy múltú mezőhegyesi állami gazdaság teljes körű újjászervezésére. Ennek szükségszerűen részét képezi egy olyan ipartelep létesítése, amely a vetőmagtermelés minden lépését integrálja, a szántóföldtől az üzemig. 2019. június 27-én aláírták azt a szerződés, amellyel a Limagrain Europe eladta a Limagrain Hungary nevű termelési leányvállalatát a Magyar Államnak – írja a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közleményében.

A francia termelők által irányított Limagrain vállalat magyarországi önálló kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. 2014-ben a Limagrain Europe vetőmagüzemet vásárolt Mezőhegyesen és legutóbb 2017-ben hosszútávú szerződést írt alá arra vonatkozóan, hogy kukorica- és gabona vetőmagokat termel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. földterületein. Magyarország a közép- és kelet-európai vetőmagtermelésünk stratégiai országa – jelentette ki Alain Barbier, a Limagrain Europe vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Állam képviseletében Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos vezette a tárgyalásokat. A kormánybiztos kiemelte, hogy az üzletrész visszavásárlásával nemzetstratégiai céljaik megvalósításához kerültek közelebb. Ez a cél nem kevesebb, mint a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása.

 

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. visszavásárolta a mezőhegyesi vetőmagüzemet a francia Limagrain vállalattól. Fotó forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. / Nagy-György Tamás, Tarkó Gábor

Fotó forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. / Nagy-György Tamás, Tarkó Gábor

 

– A vetőmagüzem visszavásárlásával egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk a mezőhegyesi ménesbirtok újjászervezésében, a térség fejlesztésében és a magyar agrárium megerősítésében. Az állami vagyon jelentős mértékben gyarapodott. Elkötelezettek vagyunk a visszavásárolt üzemben megkezdett modernizáció folytatásában. Az újra nemzeti tulajdonban lévő vetőmagüzem fejlesztése szerves részét képezi a Magyar Kormány többször deklarált célkitűzésének, mely szerint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a 2020-as évek végére Európa egyik legmodernebb állami gazdasága lesz – hangsúlyozta Lázár János.

– Az üzem visszavásárlásával egyidejűleg a termeltetésre és a vetőmag-feldolgozásra hosszú távú szerződést is kötöttünk a Limagrain-nel. A jövőbeni együttműködés Európa vezető kukoricanemesítő cégcsoportjával mint fajtatulajdonossal elemi érdekünk. Mindkét fél számára előnyös, korrekt megállapodás született, melynek részét képezi az üzem dolgozóinak tovább foglalkoztatása is. A Mezőhegyesi Vetőmag-feldolgozó Kft. 60 ezer tonna tárolókapacitással rendelkezik majd. Az üzem dolgozza fel a Ménesbirtokon mintegy 3000 ha területen termesztett vetőmag-kukoricát - 15 000 tonna csöves, 8500-9000 tonna morzsolt kukorica -, valamint az éves szinten 4000 tonna vetőmag búzát, 6200 tonna étkezési búzát, és a Ménesbirtok állatállománya részére az összes takarmánynövényt (120 tonna tavaszi árpát és 200 tonna tavaszi zabot, 9000 tonna takarmány kukoricát, 3000 tonna szóját), továbbá 3000 tonna napraforgómagot növény-olajipari célra. Az üzem modernizálását követően a szója vetőmag előállítása is beépítésre kerül a termelésbe, további célunk pedig a feldolgozó kapacitás bővítése – mondta el Pap István Tibor vezérigazgató.

A Limagrain Europe közleményében úgy értékelte a szerződés megkötését mint a két fél között fennálló történelmi partnerség megerősítését. Hosszú távú megállapodás született, amely garantálja a vetőmagtermelő tevékenység folyamatosságát, miközben a magas minőségű termelés eszközei is korszerűbbekké válnak.

 

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. visszavásárolta a mezőhegyesi vetőmagüzemet a francia Limagrain vállalattól. Fotó forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. / Nagy-György Tamás, Tarkó Gábor

Fotó forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. / Nagy-György Tamás, Tarkó Gábor

 

Hétfőn megtörtént az üzem átadás-átvétele. Varga Róbert üzemvezető fogadta Pap István Tibor vezérigazgatót, Isaszegi Norbert termelési vezérigazgató-helyettest, Szabó Péter gazdasági vezérigazgató-helyettest, Rózsa István műszaki igazgatót és a Ménesbirtok menedzsmentjének tagjait. Pap István Tibor az egyeztetésen megerősítette, hogy nem tervez változtatást a cég munkatársai körében, kiemelte, hogy mindenki munkájára számít a jövőben is. Megkezdődött az aratás, már ma fogadni kell a terményeket, így ez nem is történhetne másképpen – szögezte le a vezérigazgató. Varga Róbert ezzel kapcsolatban elmondta, komoly előrelépésnek tartja, hogy az elmúlt fél év bizonytalansága után már  hétfőn első kézből, részletesen tájékoztatták a dolgozókat.

Az átadás-átvételt követően számos operatív kérdés is napirendre került a leltározás, könyvelés, munkaügyi átvilágítás, irodák kihasználtsága, kommunikáció, valamint a 2021. év végéig megvalósítandó beruházások tárgykörében. A Mezőhegyesi Vetőmag-feldolgozó Kft. ügyvezetője Rózsa István műszaki igazgató lett, aki legfontosabb feladatának a termelés folyamatosságának biztosítását tartja.

Az értekezletet követően az üzem bejárására is sor került. Az üzem területén álló legrégebbi épület egy 1830-32 között épült zabsilótorony. A vetőmagüzem legrégebbi épülete 1974-ből származik, de megtalálhatók itt a legmodernebb gépek, gépsorok is. 2018-ban helyezték üzembe az új fogadót és csöves szárítót, amelyek hazánkban egyedülállóan modern technológiát alkalmaznak.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. / Tarkó Gábor

További programok »

FEL