Európai szinten is ritkaságnak számít a Légi- és Gépipari Képző Központ

2021. november 5. 11:42 | Erdei-Kovács Zsolt

Betekintést nyertünk Békéscsabán, a Kétegyházi úton található, európai vetületben is ritkaságnak tekinthető komplexum kulisszái mögé. Az intézmény vezetője, Balogh Csaba személyében szakavatott túravezető volt a segítségünkre.

A szakképzési kínálat paklijában jelenleg kétségtelenül az Airbus beruházáshoz köthető, békéscsabai Légi- és Gépipari Képző Központ az egyik vagy inkább az összes ász.  Mégis talán helyesebb és pontosabb is, ha nem a legértékesebb, hanem a leguniverzálisabb laphoz, a bárhova beilleszthető jokerhez hasonlítjuk. A hipermodern tanműhelyként jellemezhető komplexum a tervek szerint jövő tavaszra már teljes kapacitással fog üzemelni, ami legfeljebb 80 tanuló magas színvonalú képzését jelenti. Egy foglalkozáson az ideális létszám 6-12 fő közé tehető, utóbbi az elméleti, előbbi pedig a gyakorlati alkalmakra vonatkozik.

– Ez egy hazai összehasonlításban egyedülálló oktatási intézmény, ami az európai szintéren is újdonságokkal tud szolgálni. Rendkívül korszerű és egyedi, minden részletében 21. századi technológiával ellátott egységről beszélhetünk, ami a világ bármely pontján megállná a helyét. Olyan eszközök és gépek találhatók meg a Kétegyházi úti telephelyen, amelyek normál esetben kizárólag ipari környezetben fordulnak elő – fogalmazott Balogh Csaba. Az intézményvezető hozzátette: ez a komplexum attól igazán különleges, hogy az itt lévő gépek alapesetben egy-egy gyártósor elemeként teljesítenek, sosem önmagukban.

Az üzemi környezet helyett itt úgy lehet gyakorlatozni, hogy az nem okoz semmiféle fennakadást a gyártásban. A komplexum mindent egybevetve, hozzávetőlegesen 2,5 milliárd forintból valósult meg, ami nem csoda, hiszen egy-egy gép ára több tízmilliós értéket képvisel. A gépek, eszközök beállítása javában zajlik, a különféle berendezések elhelyezése alapos tervezést és magas fokú szervezést igényel. A különféle helyiségek kialakítása egyedi módon valósult meg, a funkcionalitás diktálta a megvalósítást.

Itt minden annak a szellemében történt, hogy ez legyen az a hely, ahol a jövő legképzettebb, legfelkészültebb szakembereit tanítják majd. A komplexum három, A, B és C részből áll. Az A épületben két helyiség áll rendelkezésre, van egy mechanikai mérőterem és egy anyagvizsgáló terem. A B részben több különféle tanműhely található meg, míg a C megnevezésű szárny egy különálló épületet jelent, ahol majd a különféle felületkezelési feladatokat végzik el

Ultramodern eszközök, ameddig a szem ellát

 

Ebben a külön épületben található meg a galvanizáló berendezés, a homokfúvó, sörétező, valamint a nitridáló, vagyis hőkezelő kemece. A termek zsúfolásig teltek különféle eszközökkel, az egyik mérőteremben például két darab, egyenként 2500-szoros nagyítású, egyenes állású anyagvizsgáló mikroszkóp, egy 3D mérőgép, egy profilprojektor található meg, de vannak itt még a felsoroltakon kívül ultrahangos anyagvizsgáló és repedésvizsgáló eszközök is.

Fém nyomtatására alkalmas 3D nyomtatóval nem rendelkeznek, de az egyik legjobb teljesítményű, legmodernebb műanyag 3D nyomtató berendezéssel igen. Balogh Csabától arra is lehetőséget kaptunk, hogy a 7.Tv stábjával, kamerával járjuk körbe az épületegyüttest, ez a tervek szerint néhány napon belül megvalósul. Az elkészült felvételt természetesen a behir.hu YouTube-csatornáján is közzétesszük majd, addig is érdemes megnézni a központban készült fotógalériát!

 

Galéria

További programok »

FEL