Európai szinten is kimagasló lesz a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont

2020. október 14. 16:30 | Horváth Szabolcs

Már a géppark is rendelkezésre áll a nyomdaipari képzőközpontban Békéscsabán, a kétmilliárd forintos beruházás pedig már a végéhez közeledik. A megyeszékhelyen egy olyan Nyomdaipari Tudás -és Képzőközpontot jön létre, amely nem csak Európában, hanem a megfelelő eszközrendszerrel a világon is egyedülálló tudást tud nyújtani.

LED- UV technológiával ellátott táblanyomtató gép – ez az egyik, XXI. századi technológiát felhasználó eszköz – amely fára, fémre, műanyagra, kartonra nyomtat és amely megállítótáblák, kirakat dekorációk készítésére is alkalmas – már megérkezett a képzőközpontba. 

A diákok új, hajlékonyfalú csomagolóanyagokat gyártó Flexo-nyomdagépen, valamint digitális könyvgyártó gépsoron és táblanyomtató gépen is gyakorolhatnak a jövőben Békéscsabán. Jelenleg 164-an tanulnak a leginnovatívabb körülmények között.

 

Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont Békéscsabán. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

A szakemberek szerint a nyomdaipar az egyik leggyorsabban növekvő, leginnovatívabb iparág – ezen belül is a csomagolástechnológia és a digitális nyomtatás fejlődik a leginkább. Ezért kellett lépnie és fejlesztenie a kiváló nyomdászképzést biztosító intézménynek. Sántáné Fazekas Tünde, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont vezetője megkeresésünkre kiemelte: jóval több szakemberre lenne szüksége az iparágnak országos szinten, mint amennyit a képzőhelyek kibocsájtanak.

– A diákok olyan naprakész tudást kapnak ennek a beruházásnak a segítségével, mellyel azonnal bevethető, fiatal, rugalmas szakembereké válnak. Ez nagyon fontos a nyomdáknak, mert minden gépre külön be kell tanítani az embert, de nem mindegy, hogy milyen tudásszintről indul – fogalmazott. 

 

Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont Békéscsabán. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

Több, mint 30 nyomdaipari vállalkozás van jelenleg Békéscsabán, így a megyeszékhely szerepe meghatározó ezen a területen. Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója már arról beszélt, hogy életpályamodellt kínálnak a diákjaik számára. 

– Nagyon fontos, hogy a technikummá válás után ezeknek a diákoknak egy része a felsőoktatásban találja meg a jövőét. Azokra a mérnökökre, technikusokra, akik itt végeznek, egészen biztosan vár valamilyen lehetőség – tette hozzá. 

A Modern Városok Program és az önkormányzat támogatásának köszönhetően közel két milliárd forintból készült el a beruházás.

 

H.Sz., V.D.

Itthon

Letartóztatta a bíróság a fizetés nélkül távozó vendéget - videóval

Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi. Vendégházakban szállt meg, majd fizetés nélkül távozott. A gyanú szerint öt megyében követett el bűncselekményeket. A gyulai rendőrök Pest megyében elfogták és Békéscsabán, a Békés megyei rendőrség fogdájában adtak neki szállást.
08:15
FEL