Európai Madármegfigyelő Napok a Körös-Maros Nemzeti Parkkal

2017. szeptember 25. 16:05 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani Egyesület Békés Megyei Helyi Csoportjával közösen szervezi meg szeptember 30-án, a Biharugrai-halastavakon az Európai Madármegfigyelő Napokat.

A program ezúttal is két részből áll majd. Az egyik a hagyományos madárgyűrűzés a Bihari Madárvárta melletti nádasban. A gyakori madarak (széncinege, vörösbegy, füzikék, barkóscinegék) mellett remények szerint valamilyen ritkaságot is találhatnak majd a kifeszített hálóban. A résztvevők megismerkednek a madárgyűrűzés fortélyaival és ők maguk is segíthetnek kiszedni a hálóból a madarakat.

A program másik része egy gyalogos túra a Biharugrai-halastavak között, ahol minden bizonnyal többféle vonuló és táplálkozó vízimadarat látunk majd. A napokban lehalászták az egyik tóegységet, ennek iszapfelületén sok gázló- és partimadár táplálkozik. Nemrég például több mint 30 fekete gólyát számoltak, s egy igazi ritkaságot, sarki partfutót is láttak. A telelő rétisasok előőrsei szintén itt vannak már. Mivel az ősziesre forduló időjárás fokozza a madarak vonulási kedvét, így a hónap végén bizonyára a mostaninál is több fajjal találkozhatnak majd a látogatók a halastavak környékén.

Az érdeklődőket 9 órára várják a Bihari Madárvártában.  Aki esetleg erről a programról lemarad, annak figyelmébe ajánlják az október 7-i, őszi, gyalogos pusztai túrát is. Ezen a programon a Montág-puszta fokozottan védett nyugati részén és a Nagy-Zsombékon barangolhatnak a kilátogatók. A túra közben részletes madárszámlálást végezhetnek az Európai Madármegfigyelő Napok eredményéhez való hozzájárulásként.

 

Forrás: kmnp.hu

További programok »

FEL