Erősödött a csalásmentesség a Békés megyei önkormányzati intézményeknél

2021. december 30. 18:53 | behir.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2021-ben a korábbiaknál jóval több, mintegy 9000 szervezet ellenőrzését zárta le, míg 2020-ban 1534, 2019-ben pedig több mint 1360 szervezetnél mozdította elő a közpénzügyi helyzet javulását - közölte Domokos László, az ÁSZ elnöke évértékelésében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Mindezt az elmúlt időszak technológiai és módszertani fejlesztései, különösen a monitoring típusú ellenőrzések kifejlesztése teszi lehetővé, amelyekkel a számvevőszék eredményesen tudja növelni az ellenőrzött szervezetek számát, a korábbinál sokkal kevésbé terheli le azokat, és egyszerre akár több száz szervezet egyidejű vizsgálatára is képes.

Domokos László szerint mindezek hatására nemcsak az ellenőrzéssel lefedett közpénz, közvagyon nagysága nőtt, hanem a társadalom bizalma is megerősödött a közpénzt, közvagyont felhasználó szervezetek irányában, hiszen az állampolgárok tudják, a szervezetek folyamatos ellenőrzés és számonkérés, valamint értékelés alatt állnak.

A közleményben az ÁSZ elnöke elmondta, elmozdulás történt a jelen idejű ellenőrzések felé a múlt hibáinak feltárása helyett. Az adatelemzés és egyéb digitalizációs eszközök lehetőséget teremtenek arra, hogy az alkalmazásukkal, a levont következtetések és értékelések alapján tovább haladhassanak, hiszen a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.

Domokos László a közleményben megjegyezte, sokan a számvevőszék szemére vetik, hogy miért végez ilyen sok szabályszerűségi ellenőrzést, ahelyett, hogy a közpénzek eredményes, hatékony elköltését vizsgálná. Az ÁSZ elnöke azonban úgy látja: a közszférában nincsen eredményesség szabályszerűség nélkül.

"Az ellenőrzéseink során rendre azt tapasztaljuk, hogy ahol nincs rend, ott nincs teljesítmény sem." - fogalmazott az ÁSZ elnöke.

Kiemelte, az alaptörvényben foglaltak szerint a közpénzt, illetve a közvagyont nemcsak szabályosan, hanem eredményesen kell felhasználni. A teljesítmény mérése elengedhetetlen, hogy a stratégiai célok megfelelően előkészítettek, illetve megalapozottak legyenek, a célkitűzések teljesítése mérhető legyen, valamint szükség esetén lehetőség legyen a korrekcióra az elvárt eredmény érdekében.

Az Állami Számvevőszék célul tűzte ki, hogy az integritás kultúrájának magyarországi elterjesztéséhez hasonlóan, egyfajta mozgalmat indít, "mértékadó divatot" teremt a teljesítménymérés fejlesztése, és erősítése érdekében a magyar közszféra szervezetei körében - mondta Domokos László az ÁSZ közleménye szerint.

Az Állami Számvevőszék tanácsadásának eredményeként a Békés megyében található önkormányzatok irányítása alatt álló 129 ellenőrzött intézmény közül 36 intézménynél az intézményvezető már intézkedett az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknek az intézményeknek javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei. 62 intézménynél azonban további intézkedések szükségesek, mivel vezetőik az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására nem, vagy csak részben intézkedtek, a kockázatok esetükben nem változtak, vagy növekedtek.

További programok »

FEL