Erősödik a kánikula – néhány fokos enyhülés csak a hét végén érkezhet

2021. június 21. 19:23 | Tóth Bianka

A következő napokban tovább erősödik a kánikula. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetünk. A melegebb idő különösen a kisgyermekekre és az idősekre jelent veszélyt.

A nagy hőségben sokan látogatják meg a helyi fürdőt. Sokan örülnek a melegnek, mások számára azonban ez megterhelő lehet.

– Én már nagyon vártam a meleget, nagyon szeretem a meleget, szerencsére nincsen vele problémám. Alig vártam, hogy kiszabadulhassak – fogalmazott Vulman Zsuzsanna.

Az országos tisztifőorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig adott ki hőségriasztást. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, nyugtalanul alhatunk, a szervezetünk pedig egyre inkább elfáradhat. Ezért érdemes lehet a testünk terhelését átmenetileg megszüntetni akár vízparton, de egy-két óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet. Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szóvivője arról tájékoztatott, hogy az Andrássy úton sétálva a hétfőn üzembe helyezett párakapu csökkenteni a hőérzetünket.

 

 

– Amivel egy víziközmű szolgáltató tud segíteni a városlakókon, az az, hogy párakaput állít fel, amivel éppen azokat a pillanatokat, amikor itt mennek el a járókelők, egy kicsi felfrissülést, egy kis frissítést tud nyújtani – fogalmazott a szóvivő.Szervezetünk szempontjából nagyon fontos, hogy a kálium, a nátrium és a magnézium megfelelő mennyiségben jelen legyen – fogalmazott dr. Melczer Mária Ágnes gyógyszerész.

– Most sok nátrium ürül a kánikulában az izzadsággal, tehát felborulhat az egyensúly, ami akár végzetes is lehet. Ez rosszullétekhez, ájulásokhoz, remegésekhez, szív-érrendszeri problémákhoz vezethet, és ezzel együtt sok más betegséget is tud okozni – fogalmazott a dr. Melczer Mária.

 

fotó: behir.hu (Tóth Bianka)

 

A vasútállomásokon is nagy figyelmet fordítanak a folyadék pótlására: a MÁV munkatársai vizet osztanak az arra járóknak.

– Békéscsabán nagyságrendileg 600-700 palackot visznek el naponta az utasok. Nem kérjük, hogy mutassák be a menetjegyet, bérletet, aki úgy érzi, hogy ott van és szomjas, nyugodtan kérhet egy palack vizet – mondta el megkeresésünkre Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője.

Az előrejelzések szerint a következő napokban tovább emelkedik a hőmérséklet, néhány fokos enyhülés csak hétvégén jöhet.

További programok »

FEL