Párakapu, légkondi, ásványvíz - Békéscsabán is készültek a hőségre

2022. június 27. 17:35 | Vári Bianka

Az országos tisztifőorvos hétfőn nulla órától csütörtök éjfélig az egész ország területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. A döntést az indokolta, hogy meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Hétfőn már dél előtt elérte a 33 fokot a hőmérséklet Békéscsaba belvárosában. A következő napokban ennél még nagyobb hőség érkezhet, csütörtökön a legmelegebb órákban közel 40 fokot mérhetünk majd az előrejelzések szerint. A tikkasztó időben sokan örülnek a sétáló utcán kihelyezett párakapunak. Az Alföldvíz Zrt. szóvivője elmondta, hogy az eszközt mindig a város legforgalmasabb pontjára helyezik ki.

– Itt jár el a legtöbb városlakó, és ez egy pillanatnyi felfrissülést ad nekik. Emellett vannak ivó kutak szerte a városban, amit javasolunk, hogy nyugodtan használjanak a fogyasztók, hiszen kevesen tudják, de Magyarországon a víz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer – árulta el Diós Zsolt, majd hozzátette: a nyári kánikula idején 15 százalékkal is megnövekszik a vízfogyasztás, korlátozó intézkedéseket azonban nem kell bevezetni.

Békéscsabán két állandó ivókút áll rendelkezésre, valamint 208 helyen található közkifolyó – erről már a város alpolgármestere beszélt. Nagy Ferenc elmondta, hogy az önkormányzat más módon is segít a járókelőknek.

– Intézményeink közül a Békés Megyei Könyvtár, és a Csabagyöngye Kulturális Központ ad lehetőséget, ahol légkondicionált termek vannak. Oda bárki be tud fáradni, ha úgy érzi, hogy szeretne egy kicsit hűvösben pihenni. Itt ezt tudjuk biztosítani, de a pláza a városközpont másik oldalán ugyanígy a rendelkezésre áll – fogalmazott.

A hőségre való tekintettel 300 adag palackos vizet osztott szét hétfőn a Szeretlek Békéscsaba Egyesület. Elnökük elmondta, hogy amíg a hőségriadó tart, addig minden nap kint lesznek.

– Nem is gondolnák az emberek, hogy elfelejtünk inni, de ha egy palack vizet kap az ember, akkor eszébe jut, hogy innia kell, és akkor az megelőzi a kiszáradást, és akkor a mentősöknek is, meg a kórháznak is kevesebb dolga lesz – mondta Frankó Attila.

Bár fontos a fokozott folyadékbevitel, a szakemberek nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy kerüljék a kávé, az alkohol, valamint a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Továbbá azt kérik, hogy az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A cég általános igazgatója, Holopné Dr. Sztrein Beáta elmondta, hogy a dolgozók védelme érdekében a DAREH bázis Zrt. augusztus 31-ig megváltozott munkarend szerint szállítja el a hulladékot.

– A korábbi időszaktól eltérően reggel 4 órától kezdjük a szállítást, a változás minden típusú hulladékra vonatkozik, így a kommunális hulladékra, a szelektív hulladékra, illetve a zöldhulladékra is – ismertette.

A cég azt kéri a lakosságtól, hogy a hulladékgyűjtő edényeket hajnal 4 óra előtt, vagy még az előző este helyezzék ki a közterületre.

 

További programok »

Itthon

FEL