Ásványvíz, fagyi, légkondi - így alkalmazkodunk a hőséghez Békéscsabán

2022. július 20. 16:28 | Vári Bianka

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás adott ki az országos tiszti főorvos. Szombaton akár a 40 fokot is elérheti a napi legmagasabb hőmérséklet. Az előrejelzések szerint néhány fokos visszaesést vasárnap egy gyenge hidegfront hozhat.

Aki csak teheti, árnyékban, fagylalttal vészeli át a legnagyobb kánikulát. Idén először június 27. és július 4. között adtak ki harmadfokú hőségriasztást, szerda 0 órától pedig az országos tiszti főorvos ismét elrendelte a legmagasabb szintű riasztást - várhatóan szombat éjfélig. A lakosság többnyire megtanult alkalmazkodni a hőséghez.

– Mi jól viseljük, mert van klíma. Fagyizunk, estefelé elmegyünk sétálni, szellőztetünk, lehúzzuk a redőnyt és sűrűn megy a ventilátor – sorolta az egyik járókelő. Egy másik hölgy pedig arról számolt be, hogy csak olyankor jön a belvárosba a Lencsési lakótelepról, amikor halaszthatatlan dolga van.

– Én reggel megoldom a vásárlásaimat, és utána hazajövök a hűvös lakásba – fogalmazott.

De még a fiatalabb korosztály sem mozdul ki ilyenkor szívesen. Egy 9 éves fiú, Csongor is arról számolt be, hogy leginkább a hűvös szobában, valamilyen hűsítővel vészeli át a legmelegebb órákat.

A hőség ellenére sokan indulnak útnak tömegközlekedéssel ezekben a napokban is. A MÁV-Start munkatársai felkészültek a kánikulára: a hőségriasztás ideje alatt ásványvizet biztosítanak az utasok számára, hiszen fontos, hogy mindenki elegendő mennyiségű folyadékkal induljon el.

– A hőségriasztás ideje alatt naponta 10 és 17 óra között a MÁV Start a nagyobb vidéki állomásokon és a budapesti főpályaudvarokon ásványvizet biztosít az utasoknak, így a békéscsabai vasútállomáson is. Ezen kívül a Volánbusz is munkanapokon 12 és 14 óra között a Budapesti Népligeti Autóbuszállomáson és a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon ásványvizet oszt az utasoknak – mondta Váczi Viktor, a Mávinform sajtóügyeletese.

– Folyadékpótlásra a csapvíz a legalkalmasabb, hiszen egyszerre egészséges, gazdaságos és környezetbarát – erről már az Alföldvíz Zrt. kommunikációs vezetője beszélt. Diós Zsolt elmondta, hogy az országban elegendő ivóvíz áll rendelkezésre. – Vízkorlátozásra nem kell számítani. Amennyiben tovább növekszik a vízigény, akkor újabb kutakat fogunk beindítani, tehát készen állunk. Érdemes megjegyezni, az, hogy ilyenkor átlagosan 20-25 százalékkal emelkedik a vízfogyasztás, az esti órákban azonban ez megduplázódik, tehát a szokásosnak a kétszeresét is elhasználjuk.

A következő napokban az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, napközben pedig a legmelegebb tájakon 38-39 fok is lehet.

További programok »

Itthon

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
13:03
FEL