Erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét

2023. február 6. 07:16 | behir

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, az első összesítések szerint a katasztrófában legalább hetvenen meghaltak – közölték a helyi hatóságok.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Több utórengés követte.

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt.

Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a rengés hét tartományt is érintett, a katasztrófának pedig legkevesebb 78 halottja van.

Malatya tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a tartományban 23-an meghaltak és 420-an megsérültek a katasztrófában. Sanliurfa kormányzója tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Osmaniye tartományban öten vesztették életüket.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Aleppó, Hama és Latakia városokban 42 emberéletet követelt a katasztrófa és több mint 200-an megsérültek – közölte a Sana állami hírügynökség az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL