Erre nem voltunk felkészülve – beszámoló a Békés vármegyébe hazatért tűzoltóktól

2023. február 18. 09:24 | Vincze Attila

Hétfőn érkezett haza Törökországból az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőcsapata, melynek három Békés vármegyei tagja is részt vett a mentési munkálatokban. A hivatásos tűzoltók több túlélőt is kimentettek a romok alól.

Kissé fáradtan, néha könnyes szemmel meséltek a behir.hu-nak azok a Békés vármegyei tűzoltók, akik a február 6-ai földrengés után a törökországi Antakya városában igyekeztek minél több szerencsétlenül járt embernek segíteni. A mentőcsapat tagjai többek között egy tizenöt emeletes háznál kutattak túlélők után, ahol ezerkétszáz lakót temettek maguk alá a romok. 

Baráth János, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője – aki a HUNOR 2012-es megalapítása óta tagja a mentőszervezetnek – elmondta, hogy a társaival együtt testközelből élte át a tragédiát, azonban a hősies kitartásuknak köszönhetően, több életet is meg tudtak menteni a helyszínen.

– Több ember kimentésénél jelen voltam, bent a romok alatt. Voltak olyan helyzetek, amikor 20-30 méterre bementünk egy 40 centiméteres nyíláson a törmelékek között, és onnan mentettünk. Így bizony volt, amikor csak két ember fért hozzá a sérülthöz – fogalmazott.

Az 50 fős magyar küldöttség részeként utazott el a Szeghalmi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka is, aki elsősorban a kint szolgálatot teljesítők logisztikai ellátásáért felelt. Patai Sándor hangsúlyozta, hogy többekkel egyetemben most volt először éles bevetésen, így a látottakra igazából ő sem volt felkészülve.

– A gyakorlatokon végigpróbáltunk minden szituációt a statisztákkal, de azzal nem számoltunk, hogy a lakosok ott lesznek mögöttünk, a közelünkben, így láttuk azokat az elkeseredett arcokat, akik abban reménykedtek, hogy még megvan a hozzátartozójuk. Erre nem lehet sehol felkészülni – idézte fel az emlékeket. 

Békés vármegyéből még Bodorló Mihály, a gyulai hivatásos tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka vett részt a törökországi mentésben.

A HUNOR mentőszervezet tagjait kedden Novák Katalin fogadta a Sándor-palotában, ahol a köztársasági elnök egy oklevéllel ismerte el a tűzoltók önzetlen helytállását.

Köszönet a fotókért Várszegi Györgynek, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének, valamint a HUNOR mentőszervezet tagjainak. 

Galéria

További programok »

FEL