Eredeti Arany aláírás a megyei könyvtár kiállításán

Előkerült egy 150 éves Arany János aláírás a Békés Megyei Könyvtár gyűjteményéből

Különleges Arany János kézirat került elő a Békés Megyei Könyvtár kéziratgyűjteményéből. Az eredeti dokumentumot a bicentenáriumi év nyitórendezvényén, az Arany János születésének 200. évfordulója alakalmából rendezett kiállításon mutatják be a közönségnek.

A nagyszalontai származású Csukás Eszter zongorajátékával nyitották meg az Arany János kiállítást a Békés Megyei Könyvtárban, szerdán. Az esemény apropóját Arany János születésének 200. évfordulója adja.

Ezzel a programmal kezdődött el a megyében és Békéscsabán is aa Arany bicentenáriumi év, ahol a költőóriásra emlékeztek.

– Az emlékévek lehetőséget adnak nekünk arra, hogy újra és újra leemeljük a polcról a könyveket. Elolvassuk ezeket a verseket, és végiggondoljuk azt, hogy mit adhatnak nekünk. Azt gondolom, hogy mindenki találhat bennük válaszokat. Az a humor, ami Arany Jánosban van, azt gondolom, sokakat elérhet – emelte ki Juhász Orsolya magyartanár, aki megnyitotta a kiállítást.

A költő műveit és az azokhoz készült illusztrációkat is láthatják az érdeklődők a megyei könyvtár aulájában berendezett tárlaton, melynek megnyitóján Tomanek Gábor színművész Arany Fülemüle című költeményét szavalta el. Arany János Geszten a Tisza család tanítójaként eltöltött évek miatt is kötődik Békés megyéhez. A megyei könyvtár munkatársai emellett egy különleges kéziratot is találtak, melyen Arany kézírásos levele és eredeti aláírása is olvasható.

–Van egy kéziratos gyűjteményünk is, amiben most akadtunk arra a nyomtatványra, amelyiknek azaz érdekessége, hogy kapcsolatot teremt Arany János és Békéscsaba között. Ez a nyomtatvány arról szól, hogy Arany János titoknok küldte Haán Lajosnak, aki Békéscsaba történetéről szóló munkáját ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémiának. Eredetiben látható itt az a dokumentum – tájékoztatott Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója.

A könyvtár munkatársai számos programmal és pályázattal készülnek az ünnepi év alkalmából. Így például lehet majd pályázni egy nagyszalontai kirándulásra a Toldi képregény változatával, de a Toldi jeleneteit az intézmény 3D-s nyomtatójával is modellezhetik a vállalkozó kedvű olvasók. Az Arany emlékév kapcsán kiírt pályázatokról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak.

Megosztás:

Címke: , , , , ,