Megnyílt Bartolák Anna kiállítása a Békés Megyei Könyvtárban

2022. január 18. 14:47 | Vincze Attila

Megnyílt Bartolák Anna festőművész kiállítása hétfőn a Békés Megyei Könyvtárban. A fiatal művésztanár covid idején készült képeiből álló tárlat február közepéig tekinthető meg a kulturális intézményben.

A kiállítást Alföldi Csaba harmónium-játéka és Szalay Ágnes, a Munkácsy Emlékház történészének szavai nyitották meg. A látogatók egy 12 képből álló sorozatot tekinthetnek meg, amely a koronavírus-járvány időszakában, vagyis az elmúlt szűk két évben készült. Bartolák Anna elmondása szerint a covid alatt keletkezett alkotások ezen időszak nehézségeit mutatják be. Az eleinte sötét, komor hangulatú portrékat az idő múlásával egyre vidámabbak követik.

– A képeken látható, hogy egy személyiségfejlődés történik: egy ponton átfordul a dolog és egyre pozitívabbá válnak az alkotások, a végére pedig már egy felaszabadult állapotot szerettem volna velük tükrözni – fogalmazott.

A könyvtár igazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy a kiállítás az intézmény magyar kultúra napjához kapcsolódó eseménysorozatának megnyitója is egyben. Rakonczás Szilvia kiemelte, azzal, hogy a könyvtár a festészet számára is helyet biztosít, a 100 évvel ezelőtt született korábbi igazgató, Lipták Pál szellemiségét viszi tovább. Emlékeztetett, hogy ő nemcsak kiváló szakember, hanem tehetséges festőművész is volt.

– Nagyon fontosak a könyvek, az újságok és persze minden információ, de természetesen az is, amelyet a művészet hordoz, valamint amit a képek közvetítenek számunkra, úgyhogy egyáltalán nem idegen a Békés Megyei Könyvtártól az, hogy egy festőt mutassunk be – mondta.

Az intézmény igazgatója hozzátette, hogy két további programmal várják az érdeklődőket a magyar kultúra hetén. Szerdán egy fiatal békéscsabai szerző mutatkozik be, míg csütörtökön a látogatók egy Ady szerelmeiről szóló online előadást nézhetnek meg. Bartolák Anna kiállítása február 16-ig tekinthető meg a Békés Megyei Könyvtár földszintjén.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Martin Gábor: Őszintén adom át a mögöttem álló 70 év tapasztalatát

A nullás évek elején alig, hogy megjelent, azonnal tarolt is a digitális fényképezés. Ez derekasan megtizedelte az akkori középkorú képalkotókat. Valaki pályát váltott, más beleszomorodott a tétlenségbe. Van azonban olyan kolléga, akit a hetedik iksz fölött is bármikor be lehet vetni egy hétvégi sporteseményre. Míg Martin Gábor egy teljesen más fotósútra indult a digitális galaxison.
09:20
FEL