Be akarták zúzni az üdvözlőlapokat, de Gécs Béla meglátta az értéket bennük

2020. január 21. 17:32 | Mikóczy Erika

A japán császári családtól az európai, ázsiai, amerikai, afrikai politikusi elitig számos egykori méltóság újévi üdvözlőkártyái találhatók Gécs Bélának abban a gyűjteményében, amelyből a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás kedden délután.

Nem sokkal a gutenbergi könyvnyomtatás feltalálását követően, az 1459-ben nyomtatott legrégebbi újévi lap elkészülte óta – amelyet azonban csak 1917-ben találtak meg – szinte napjainkig élt az újévi üdvözlőlapok hagyománya. Mint azt Gécs Béla kiállításának megnyitóján Varga Tamás alpolgármester elmondta, manapság elvétve kapunk csak ilyet, leginkább a közösségi oldalakon küldik el egymásnak az újévi jókívánságaikat is az emberek. Eközben a közel 83 éves Gécs Béla tárlatán még a lapok közül is a legkülönlegesebbeket láthatjuk.

– Gécs Béla nyomdász, tipográfus, helytörténeti és nyomdatörténeti kutató minden évben meglep bennünket több olyan kezdeményezéssel, amely gazdagítja a város színes kulturális, helytörténeti palettáját. Most a magyar kultúra napjához kapcsolódóan szintén kuriózumokkal érkezett a könyvtárba. Egykori külügyminisztériumi tipográfiai munkájának köszönhetően olyan újévi lapok jutottak a birtokába, amelyek egyedi színt visznek az ünnepi rendezvénysorozatba is – fogalmazott Varga Tamás.

 

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Gécs Béla 1973-tól, két évtizeden át az állami protokoll céljaira is készített nyomtatványokat, meghívókat, képeslapokat, ültető kártyákat. Többek közt olyan vezetők kezébe kerültek ezek, mint Indira Gandhi, II. Erzsébet királynő, George Bush elnök és még sorolhatnánk. De nemcsak készített kártyákat, hanem egy szerencsés véletlen folytán kapott is.

– Egyszer, amikor egy megbeszélésre érkeztem a külügyminisztériumba, aki fogadott, ki akart venni valamit a háta mögött levő hatalmas szekrényből. Ekkor azonban kipotyogott pár papírtasak, ezekben azokat az üdvözlőkártyákat őrizték, amelyek az ország legfőbb vezetőihez érkeztek. Az illető akkor azt mondta, hogy már nagyon unja, hogy mindig kiborulnak a lapok, ideje azokat a zúzdába adnia. Gondolkodtam egy pár pillanatig, hogy meg merjem-e kérdezni, aztán csak feltettem a kérdést: megkaphatnám-e én ezeket a lapokat. Ő pedig azt mondta, hogy minden további nélkül – árulta el Gécs Béla, hozzátéve, hogy így aztán végül összesen mintegy 2500 lap gyűlt össze nála, ezek közül sok olyan emberektől, akik a kor politikai forgószínpadán igen befolyásos szerepet játszottak.

 

 

Gécs Béla átválogatta az üdvözlőlapokat, volt, amelyeket ki is selejtezett, és vannak, amelyek a mai napig igen közel állnak a szívéhez. Kedvencei azok, amelyek míves nyomdatechnikával készültek, de szívesen nézegeti azokat is, amelyeken az üdvözletet küldő uralkodó családok fotói, vagy gyönyörű tájak láthatók.

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója kiemelte, a kultúra napjához kapcsolódóan igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek az olvasók, könyvtárlátogatók széles rétegeit érdekelhetik. A nyomdatechnika, a tipográfia közel áll a könyvekhez, szívesen adtak helyet tehát – már nem először – Gécs Béla kiállításának is, ami február 4-éig tekinthető meg a könyvtár földszintjén. A látogatók figyelmébe ajánlotta, hogy január 25-én 15 órától a Lencsési Könyvtárban  békéscsabai amatőr költők mutatkoznak be, a Békés Megyei Könyvtárban pedig január 27-én 18 órától Radnóti és Kosztolányi vonzásában címmel Bíró-Balogh Tamással beszélget majd Kiss László a kultúra napjához kapcsolódva.  

 

Galéria

További programok »

FEL