Erdős Norbert: A libamáj melletti kiállásunkkal egy magyar nemzeti érték megmaradását biztosítjuk

2016. január 15. 07:39 | Mikóczy Erika

 A libamáj melletti kiállásunkkal egy magyar nemzeti értéket, a mögötte álló egyedülálló kultúrát és jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségekben élő magyar gazdákat védünk meg az indokolatlan támadásokkal szemben – emelte ki szerdán Erdős Norbert európai parlamenti képviselő az Európai Libamáj Szövetség „A libamáj barátai” elnevezésű találkozóján, Brüsszelben.

– Tavaly, francia és magyar európai parlamenti képviselők, közösen indítottuk el a kezdeményezést, amely egyre szélesebb támogatással bír, hiszen ehhez számos belga, spanyol, német, francia, bolgár, román és magyar képviselőtársam is csatlakozott – mondta a fideszes politikus.

A szakszerű és kíméletes libatömés az uniós szabályozás értelmében jogszerűen folytatható minden tagállamban, így Magyarországon is. Ezt az Európai Bizottság is elismeri.

Erdős Norbert hozzátette, hogy a 2013 őszén hungarikummá nyilvánított hízott libamáj hagyományos mezőgazdasági termék. Ezért Európa kulturális sokszínűségét is biztosító Lisszaboni Szerződés védelme alatt áll.

– A nemzeti értéken túl a libamáj fontos exportcikkünk. A Magyarországon évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítjük. Exportunk értéke évente mintegy 40 millió euró, azaz 10-11 milliárd forint értékben viszünk ki libatermékeket, túlnyomó részben májat – emelte ki Erdős Norbert.

A fideszes képviselő emlékeztetett, hogy Magyarországon a libatenyésztés mintegy 20 ezer embernek ad munkát. Ezek az emberek jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségekben élnek és dolgoznak.

„A libamáj barátai” találkozón több résztvevő kiemelte, hogy a libamáj meghatározó eleme az európai és több tagállam hazai gasztronómiájának.

– Célom, hogy a libamájat újra az őt megillető helyre helyezzük a magyar gasztro-kultúrában. Több olyan rendezvényre van szükség, ahol a hagyományosan elkészített libamájat lehet népszerűsíteni, mind hazai, mind nemzetközi szinten. A jövőben ezért – többek között ezen a területen is – szorosan együttműködök a Baromfi Terméktanáccsal – jegyezte meg a fideszes politikus.

 

FEL