Emlékülést tartottak a Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapján

2021. augusztus 3. 14:25 | Hidvégi Dávid

Emlékülést tartott hétfőn délelőtt a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója, a békési önkormányzat, valamint a Cigány Módszertani és Kutató Központ a Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapja alkalmából Békésen.

A megemlékezésen Békés polgármestere Kálmán Tibor, Békés polgármestere és a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetője köszöntötte a megjelenteket. Durkó Albert beszédében hangsúlyozta: a misszió szolgálata, hogy a szabadulást és az evangélium erejét elvigye minden cigány közösségbe.

– A kereszténység és a Biblia csak és kizárólag Jézus Krisztus által műküdik. Ő az országát, az ő királyságát a bennünk való jelenléte által akarja kiterjeszteni mindenkire. Hiszem, hogy ebben a cigányságnak kulcsszerepe van. Isten a cigányság által kiterjeszti az ő országát, az ő királyságát Magyarországra és egész Európára. Ő az, aki lehajol, aki felemel, aki utolsókból elsővé tesz, aki a semmiből királyi gyermekké változtat – fogalmazott a misszióvezető.

 

 

Stixné Barakkó Györgyi, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság dél-alföldi igazgatója beszédében elmondta: azokra emlékeznek, akik egy gyilkos, antiszemita rendszer áldozatai lettek.

– Hét évtizede sok ezer honfitársunk lett áldozata annak, hogy mások jobbnak, többnek, felsőbbrendűnek érezték magukat, mert azt mondták olyanokkal, mint a cigány emberek nem akarnak együtt élni. Még a nemzetiséget is el akarták törölni a földszínéről. A Holokauszt mint terv nem 1944-ben íródott, hanem egy folyamat, egy végkifejlet része volt. Már jóval a második világháború kitörése előtt üldözték a cigányokat, a zsidókat és mindenkit, aki szembe mert fordulni a harmadik birodalom eszméivel – mondta

A beszédek után Katona Csaba, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa Roma holokauszt az oktatásban címmel tartott előadást. Az emlékező ülés zenés előadással záródott.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL