1944. augusztus 2-a tragédiája: A roma holokausztra emlékeztek Békésen

2023. augusztus 4. 10:12 | Kovács Andrea

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata értelmében 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek a holokauszt roma áldozataira. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, Békés Város Önkormányzata és a Cigány Módszertani és Kutatóközpont minden évben közös megemlékezést szervez, melynek célja, hogy az emberi tragédiákból tanulva, az élet nehézségeiből erőt gyűjtve erősítsék az összetartozást.

1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel a auschwitz-birkenaui cigánytábort, kivégezve annak utolsó 3000 lakóját is.  

– Ami 1944-ben és 1945-ben a magyar romákkal történt, az nem csupán a cigányság, hanem Magyarország tragédiája is. A múltat megváltoztatni nem lehet, de a vészterhes időkre emlékezni kell, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.  Fontos, hogy amikor emlékezünk, ne csak a holokausztról, hanem az ide vezető útról is beszéljünk, azért, hogy lássuk, mik voltak azok a megnyilvánulások, amelyeknek a végkifejlete ez a szörnyű cselekedet lett. Olyan döntések születtek, amelyeknek az eredményeképp a nácik feljogosítva érezhették magukat arra, hogy mások élete felett rendelkezhessenek. Nincs ésszerű magyarázat és nincsen elfogadható döntés erre a tragédiára; semmi nem hatalmazhat fel senkit arra, hogy mások életéről döntsön – hangsúlyozta csütörtöki köszöntőjében Sztojka Attila roma ügyekért felelős kormánybiztos.

 

 

A Békés Vármegyei Kormányhivatal képviseletében dr. Bódi Beáta köszöntötte a rendezvényen megjelenteket.

– Fájdalmas évforduló és az egekbe hallatszó néma kiáltás, mementó ez a mai nap. Hetvenkilenc esztendővel ezelőtt ugyanis egy gyilkos eszmének, a vérzivataros 20. század egyik legembertelenebb totalitárius diktatúrajának köszönhetően innen Békésről is több cigány nemzetiségű magyar honfitársunkat hurcolták el, akik soha többé nem térhettek haza otthonukba, szeretteik, családjuk körébe. Emlékük az idő távlatából is velőtrázó sikoly, néma kiálltás. Bennünket, az utókort arra kötelez, hogy ilyen borzalom és szörnyűség, értelmetlen pusztítás, szenvedés soha többé ne fordulhasson elő a történelem során – hangsúlyozta a kormányhivatal igazgatója. 

 

 

Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetője elmondta, hogy Békés önkormányzatával és a Cigány módszertani és Kutatóközponttal együtt  szervezettt rendezvény célja, hogy közösen emlékezzenek és értékeljék azt a szörnyűséget ami 1944 augusztus 2-án történt.  Hazánk több pontjáról érkeztek résztvevők, hiszen a cigánymissziónknak több mint 150 gyülekezete van az országban és 350 településen van olyan szolgáltatásuk, amivel segítséget nyújthanak a cigányságnak, a hátrányos helyzetű embereknek.
Szeretnénk egy országos összefogásban is megmutatni, hogy a közös emlékezés összetart bennünket, és a jövő is abból épül amit a múltból tanultunk és amiből levontuk a tanúságot- emelte ki Durkó Albert misszióvezető.

 

Galéria

További programok »

FEL