Konferenciát rendeztek Békésen a Kárpát-medencei cigányság felzárkóztatásáért

2024. április 20. 13:20 | Fajó Attila

Másodjára rendezett Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferenciát a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója. A határon túli területekről érkező, roma pasztorációval foglalkozó több száz egyházi szolgáló a Békés Városi Kulturális Központban gyűlt össze.

– Mi a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójában úgy gondoljuk, tennivalónk van a határon túli, magyar ajkú cigányságért. A mai konferenciánk célja is az, hogy nemcsak a hitéleti, hanem a missziós tevékenység folytatásában is szakmai tanácsokkal, jó gyakorlatokkal segítsük egymást, cigánymissziós egyházi szolgálókat, hogy a roma emberek társadalmi integrációja és nemzetiségi értékeik a többség számára is jól láthatóak legyene – mondta el köszöntőjáben Durkó Albert, az MPE OCM misszióvezetője. Hozzátette: tavaly Mátészalkán gyűltek össze közel 500-an, idén pedig 450 regisztrált résztvevővel lehettek közösségben, hogy, mint fogalmazott, az Isten által nekik adott elhívást, küldetést beteljesítsék.

 

Az eseményen köszöntő beszédet mondó Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a belügyminisztérium által meghirdetett nemzeti jólét és gondoskodáspolitika jegyében minden olyan kezdeményezést örömmel fogadnak és támogatnak, ahol a közösségalkotói tevékenység során, akár egyházi hitéleti tevékenységgel, a Kárpát-medencében magyarul beszélők – nemzetiségi hovatartozástól függetlenül – értéket kaphatnak és továbbíthatnak.  

 

Lengyel János, a vajdasági Péterrévén lelkipásztorként élő és dolgozó résztvevő úgy fogalmazott: nagy segítség számukra egy ilyen szintű összefogás részesének lenni. Mint mondta, örömmel vett részt a rendezvényen, hiszen itt a testvéri kapcsolatok ápolása mellett az otthoni munkát segítő benyomásokra és információkra is szert tehet. 

Galéria

További programok »

FEL