Emlékezni kell, tanulni és tanítani kell Trianont!

2018. június 5. 11:32 | Zsíros András

Emlékezni kell, tanulni és tanítani kell Trianont, és fontos, hogy két megemlékezés között is gondoljunk rá – fogalmazott beszédében Szenográdi Péter történelemtanár hétfőn, a nemzeti összetartozás napján tartott békéscsabai megemlékezésen. A Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium oktatója mellett az intézmény diákjai is műsorral készültek.

„Adjátok vissza a hegyeimet!” – hangzottak Wass Albert szavai a színpadon, ahol a 98 éve nem múló fájdalmat elevenítették fel a diákok. Hétfőn délután Békéscsabán megtelt a Jókai és Andrássy utcák kereszteződésénél álló Trianon-emlékmű körüli tér.

Szenográdi Péter beszédében arra biztatta az egybegyűlteket, minél többen keressék fel a határon túli tájakat, emlékhelyeket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az első világháborút lezáró, 1920. június 4-ei békediktátum egyik legnagyobb vesztese hazánk volt: területünkből még – a szintén legyőzött – Ausztria is részesült. A ránk erőszakolt határok sokszor tájegységeket, megyéket, sőt több esetben településeket vágtak ketté – emlékeztetett.

A színpadon népdalok és -táncok erősítették a lelki kötődést az elszakított területeken élő magyarokhoz, közös kultúrkincsünkhöz. Ebben a Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes, valamint a Meseházi Családi Dalárda tagjai működtek közre.

A megemlékezés végén a városi és megyei önkormányzat, pártok, valamint hon- és rendvédelmi, illetve társadalmi szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

További programok »

FEL