A zöldeknek szuperereje van

2024. április 13. 10:25 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Local Zöld nevű csapata is bejutott a Megoldások a holnapért elnevezésű kihívás Top 50-es mezőnyébe. Az ország minden területéről összesen 120 csapat nevezett a versenyre a fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösség kategóriákban, közülük szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.

A fiatalok az alkalmazással szeretnék összefogni és a város térképén láthatóvá tenni az olyan kezdeményezéseket, mint a békéscsabai civilek által szervezett faültetéseket és locsolásokat, vagy megjelölni a szelektív hulladékgyűjtőket. Az ötletről a kihíváshoz készült videót ide kattintva tekinthetik meg.

A zsűri értékelte az elképzelést, így a csapat tovább dolgozik a részleteken és a verseny szervezői által biztosított online és személyes workshopokon is részt vettek.

– Miután bekerültünk a legjobb 50 csapat közé, azt mondták a szervezők, hogy lehetőség van Budapestre egy közös programra menni, ahol mind az 50 csapat ott lesz. Ott főleg különböző prezentációkon vettünk részt, ahol segítettek nekünk elindulni azon az úton, amin most járunk éppen. Az előadóktól megtudhattuk, hogy hogyan is lehet elindítani egy ilyen innovációt – mondta el Várhelyi Anna, a Local Zöld csapat tagja.

A Várhelyi Anna, Nagy Zoé, Kis Levente és Pálinkás Botond alkotta négyfős csapat és a felkészítő tanárok fontosnak tartották, hogy ne általános célokat fogalmazzanak meg, ugyanakkor be tudják mutatni, hogy tágabb környezetüket is jobbá tudják tenni.

– Fontos volt, hogy olyan elképzelést találjunk ki, aminek súlya és jelentősége van, ugyanakkor valóban kivitelezhető, reális, megvalósítható cél legyen. Egy ilyen ötlethez kellett csapat, kellettek a diákok. Őket már ismertük korábbi tevékenységük kapcsán, nem csak fenntarthatóság vagy informatika témakörben, hanem úgy is, hogy tudnak-e projektben gondolkodni, és csapatként együttműködni – emelte ki Szenográdi Péter. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium ökoprogramjának vezetője hozzátette: a mai világban fontos, hogy a diákok hagyományos iskolarendszeren túli szituációkban is kipróbálják magukat.

– Az ő életüknek ezek az applikációk már annyira a részüket képezik, hogy itt inkább mi engedjük sokszor, hogy az ő ötleteik érvényesüljenek, hiszen ők jobban látják, hogy a korosztályuk mit szeretne egy ilyen alkalmazástól kapni – hangsúlyozta Obuch László informatika tanár. 

A szervezők hazánkban már negyedik éve hirdetik meg az országos versenyt a technológia iránt érdeklődő diákok számára, akiket arra ösztönöznek ezzel, hogy tevékenyen és akár tabukat ledöntve részt vállaljanak a saját és környezetük jövőjének alakításában.

– A verseny egyedülálló lehetőséget biztosít a diákoknak arra, hogy a tanáraik, illetve elismert magyarországi szakemberek segítségével egy amolyan alkotói műhelymunka keretében együtt gondolkodhassanak egy olyan problémáról, ami az életüket vagy a közösségüket, akár az egész világot érinti és ebben a folyamatban – ami egy több hónapos közös alkotómunka – fogják kidolgozni a jövőformáló megoldásaikat – tájékoztatott Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. 

A legjobb ötven közé jutó csapatnak, így a békéscsabai Local Zöldnek is április elején kellett a második fordulóra benyújtania a projektet. Hétfőn már az is kiderül, hogy bejutottak-e a döntőbe, ahol a legjobb nyolc csapat mutathatja be az elkészült prototípusát.

A Megoldások a holnapért kihívásról bővebben ide és ide kattintva tájékozódhatnak.

További programok »

FEL