Emlékezetes maradt…

Rendhagyó kiállítás nyílik a mai napon a Munkácsy Mihály Múzeum dísztermében.

Rendhagyó kiállítás nyílik a mai napon a Munkácsy Mihály Múzeum dísztermében. A látogatók egy még hazánkban kevéssé ismert tudományos eszköz, az archeo-memorizátor révén betekintést nyerhetnek térségünk nagy alakjai, többek között Munkácsy Mihály, Áchim L. András, és Erkel Ferenc emlékeibe.

2016. április első napján nyitja meg kapuit a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb kiállítása. A kiállításról annak főkurátorát, Dr. Ex. Libris. Prof. Hab. Aladdin Ravataront kérdezte munkatársunk.

Professzor úr, a kiállítás során egy új tudományterület, az archeo-memorizárás kerül előtérbe. Ismertetné pár mondatban ezt az olvasóinkkal?

– Természetesen. Az archeo-memorizálás tulajdonképpen a régészet legfiatalabb segédtudománya. Az archeo-memorizálás során az ásatásokból származó embertani anyag alapján igyekszünk rekonstruálni őseink emlékeit.

Ez nem is hangzik túl bonyolultan…

– Egyáltalán nem! Az egészhez mindössze viszonylag ép emberi agykoponyákra van szükségünk, a többi már csupán olyan egyszerű laboratóriumi munkafázisok, mint a spektrumanalizis szoláris radartömeg eltávolítás mellett, urán-izotpópiás-oldatos szervesanyag rögzités és dendrofilozofálás. A folyamat végén egy tiszta egyéni emlékállományt kapunk, audiovizuális formában, melyet közismert adathordozókon rögzíthetünk és a kár az interneten is megoszthatunk.

Tulajdonképpen egy filmet kapunk…

– Borzalmasan leegyszerűsítve és elferdítve a dolgot: igen.

Ha jól tudom a mostani kiállítás elsősorban híres békéscsabaiak memóriáját mutatja be.

– Valóban, ezzel is igyekszünk közelebb hozni az új tudományterületet a nagyközönséghez. A kiállításon a látogatók Munkácsy Mihály, Áchim L. András és Tevan Andor emlékei is szerepelnek.

Milyen különleges emlékekkel találkozhatnak az idelátogatók?

– A tudomány embere számára minden emlék különleges, ugyanakkor természetesen akadnak szórakoztatóbb darabok is. Áchim gyermekkori emlékei Panni nevű kiscicájáról, nyilván sok fiatal látogatónk szívét fogja megdobogtatni, míg kizárólag az idősebb korosztály számára elérhetővé tettük Munkácsy néhány pikánsabb, a párizsi éjszakákból származó emlékét is.

Ha jól értelmezem, az archeo-memorizálás akár alkalmas lehet egy-egy Munkácsy kép eredetiségének a meghatározására is.

– Magunk is ezzel a reménnyel nyúltunk a mester koponyájához, ugyanakkor a festményekkel kapcsolatos emlékképek között igen kevés az éles darab, többnyire igen homályosnak mondhatók sajnos. Ellenben a fiatal hölgyekre vonatkozó már-már tű-élesnek mondható memóriaállományokhoz képest, melyeket természetesen megvágva tárunk a látogatók elé.

Van esetleg kedvenc memóriája a kiállításon bemutatottak között?

– Igen: a kiállításon a gyulai Erkel Ferenc egy vissza-visszatérő meglehetősen zavaros rémálma is helyet kapott, melynek kaotikus zenei részleteinek szerzői jogáért már több világsztár is megkeresett bennünket, és a youtube-on pár nap alatt több milliós nézettségre is szert tett „the best of Erkel’s Dupstep Mix” néven.

Megosztás: