Emberek helyett aprócska robotok művelnék a termőföldet

A már nem is olyan távoli jövőben a termőföldeket aprócska robotok művelhetik, legalábbis ezt ígéri egy német agrárvállalat – számolt be róla az utajovobe.hu.

A pici robotok távirányítással, egy erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével, felhőből irányítva működnek, ahogy látható ez az alábbi videón is.

Az uniós támogatással folyó projekt (MARS: Mobile Agricultural Robot Swarms) egyelőre csak a vetésre koncentrál, mely ha sikeres, sorra kerülhet más mezőgazdasági munka elvégzése is.

A helyszínre, azaz a termőföldre a tervek szerint egy “anyahajó” szállítja az apró, egyébként kevés áram felhasználásával működő munkásokat.

Ott az utasítás szerint szétrajzanak, és előre meghatározva végzik el az ültetést, hozzá a vegyszerezést, hogy az elültetett magból optimálisan fejlődhessen a növény.

Ha esetleg bármely robot meghibásodik, egy másik áll a helyére, de nemcsak ez az érdekes a projektben, hanem még az is, hogy a robotok akár a nap 24 órájában is dolgozhatnak.

Mindez attól függ, az ember, aki egy appon keresztül ellenőrzi a munkájukat, mennyi időt tud eltölteni a felügyelettel, illetve azon adatok kielemezésvelt, mely menet közben adódik.

A fejlesztők szerint, bár a kereskedelemben való megjelenésről még igen távoli lenne beszélni, biztosak abban, hogy a kis gépezetek előbb elterjednek a mezőgazdaságban, mint bárki gondolná.

Majd meglátjuk, a puding próbája az evés…

 forrás: utajovobe.hu
Megosztás:

Címke: , ,