Elstartolt a Modern Városok Program koordinációja

A Békés Megyei Kormányhivatalban pénteken, koordinációs értekezleten egyeztettek az érintett Kormányhivatalok, hatóságok, szakhatóságok, illetve közműszolgáltatók vezetői, képviselői a Modern Városok Program keretében Békéscsaba Megyei Jogú Várost érintő beruházásokról. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságúnak minősített beruházások hatósági engedélyezési eljárásai a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott irányítása, koordinációja mellett valósulnak meg – derült ki az értekezleten.
 
A Modern Városok Program országosan, több mint 250 projektet tartalmaz, mintegy 3500 milliárd forint összegben. A fejlesztések javarészt hazai, kisebb részben európai uniós forrásból valósulnak meg. A fejlesztési projekt 2022-ig tart. Békéscsaba e program keretében – az M44 fejlesztése nélkül – mintegy 80-90 milliárd forint támogatásban részesül, s ebből több mint 25 komplex beruházás valósul meg. Többek között: fejlesztik a Békéscsabai Repülőteret, iparfejlesztésre alkalmas területeket alakítanak ki, komplex energetikai program valósul meg, de hűtő-, fagyasztó és feldolgozó üzem, paradicsomsűrítő üzem, nyomdaipari tudás- és képzőközpont, új multifunkciós sportcsarnok létesül. de fejlesztik a CsabaPark Gasztronómiai és Élményparkot, megépül a Békéscsabai Röplabda Akadémia is.

–        Tavaly a kormány partnerséget ajánlott Békés megyének. Történelmi jelentőségű beruházások küszöbén állunk, talán a kiegyezés óta nem volt hasonló volumenű fejlesztés, ami a várost, a megyét érintette volna – hangsúlyozta értekezlet nyitó köszöntőjében dr. Takács Árpád kormánymegbízott, s egyúttal azt is bejelentette, hogy dr. Sóvári Tibor főosztályvezető-helyettes, kormánymegbízotti meghatalmazottként segíti a koordinációs munkát.

Négy megyei kormányhivatal, több mint húsz hatóság, 6-7 közműszolgáltató munkáját kell összehangolnunk. A Kormányhivatal partnerséget, együttműködést ajánl, a szükséges engedélyezési eljárások során betartja és betartatja a jogszabályi előírásokat – tette hozzá dr. Takács Árpád.
–        A Modern Városok Program azért is rendhagyó, mert a korábbi gyakorlattal ellentétben, most a helyben megfogalmazott fejlesztési igények megvalósítására nyertünk jelentős összegű támogatást Magyarország kormányától – emelte ki elöljáróban Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere.

Részt vett a koordinációs értekezleten Herczeg Tamás, Békéscsaba országgyűlési képviselője is, aki támogatásáról biztosította a programban érintett szereplőket a megvalósítás, érdekérvényesítés terén.

Wittmann László, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala stratégiai-fejlesztési osztályvezetője a Sportok Háza-városi sportcentrum kialakítása a meglévő sportcsarnokban, illetve a kormánymegbízotti koordináció mellett megvalósuló Wenckheim kerékpárút beruházás megvalósításának előkészítési munkáiról beszélt.
Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője, a CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark, illetve a Munkácsy negyed már zajló beruházásairól tájékoztatta a résztvevőket.
 
forrás: bekesijarasok.hu
Megosztás:

Címke: , , , , ,