Első alkalommal tartottak Születés kiállítást Békéscsabán

2018. szeptember 15. 16:10 | Gyemendi Réka

Születés kiállítást rendeztek a Csabagyöngye Kulturális Központban Békéscsabán. A kiállítás a szüléshez és fogantatáshoz kapcsolódó témákkal ismertette meg a látogatókat interaktív formában. 

 

 

A kiállítás a Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház "Védőháló a családokért" projektje keretében indult. Ezt követően a szervezet a Békés Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házzal együttműködve valósította meg a tárlatot Békéscsabán is. A szervezők célja az volt, hogy minél több hasznos információt juttassanak el egy olyan témáról, amely minden embert érint.

Bognárné Bengő Hajnalka, a Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője, perinatális szaktanácsadó elmondta: ez kettő az egyben kiállítás. Az első része egy interaktív, kísért tárlat, amelyben különböző témákat dolgoznak fel. Itt a regisztrált csoportokat szakértők segítik és kísérik, az általuk adott tájékoztatókkal haladhatnak és informálódhatnak a résztvevők.  Bemutatják a magzati fejlődést, a születés folyamatát pedig makettek szemléltetik.  Lehetőségük van az érdeklődőknek egy terhes pocak felpróbálásra, de a férfiak körében is népszerű a mélyizom összehúzó stimuláció kipróbálása is, ami egy kis ízelítőt ad abból, mit éreznek az édesanyák szülés közben. Mindemellett babaápolási- és laktációs tanácsadást is kínálnak az érintetteknek.

 

 

A kiállítás második részében már saját születésük élményével dolgozhatnak a látogatók. Kezdetben egy ráhangoló kisfilmmel megismerhetik a megtermékenyítés folyamatát, ezt követően pedig három szituációba is belecsöppenhetnek. Az anyai szívhang meghallgatásán kívül egy szülőcsatorna szimulációt is ki lehet próbálni. Bognárné Bengő Hajnalka szerint ez alatt a belső utazás alatt olyan tudat alatti emlékeket hívhatnak elő, amelyeket az anyaméhben tapasztaltak.

 

Azt is meg lehetett hallgatni, mit hall a baba az anyaméhben

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: ez a rendezvény egy kuriózum, hiszen ehhez hasonló a városban még nem volt. Úgy fogalmazott: a kiállítás a születéssel kapcsolatos misztériumot bontja le pozitív értelemben.

 

További programok »

FEL