Előadások és családi nap a lelki egészség világnapján

2017. október 11. 10:31 | Knyihár Mihály

A lelki egészség világnapja kapcsán konferenciát tartottak a Csabagyöngye Kulturális Központban. A szakemberek szerint az lelki egészség és a családok ép működése szoros összefüggésben van egymással.

Előadások, workshopok, családi programok és egészségiállapot-felmérés várta az érdeklődőket a lelki egészség világnapja alkalmából rendezett konferencián a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A programot Herczeg Tamás, Békéscsaba szociális tanácsnoka nyitotta meg, aki kiemelte: a jó családi környezet nagyban befolyásolja a lelki egészséget.

– A lelki egészség és a családok ép működése nagyon erősen összefügg egymással. Lelki egészségről jó családi környezet hiányában meglehetősen nehéz beszélni. Nem azt mondom, hogy egy egyedül élő ember nem lehet lelkileg egészséges, de sokat segít az ideális a lelki egészség megszerzésében, megtartásában a jó családi környezet – fogalmazott Herczeg Tamás.

Szicsek Margit szakpszichológus előadásában úgy fogalmazott: dupla jelentősége is van a világnapnak.

Egyrészt ilyenkor a segítő munkakörben dolgozók visszajelzést kaphatnak arról, hogy fontosak a társadalom számára. Másrészről pedig tudjuk, hogy kinek kinek nehéz a saját élete. Aki egyedül van annak azért, aki családban, annak azért. Ilyenkor őket is feltöltjük, ráirányítjuk a figyelmüket, hogy az egyén felelőssége, hol van a mindennapi életben. Tehát ne azt várjuk, hogy egyszer csak egyszerűbb vagy boldogabb lesz az életünk, hanem tanuljuk meg, hogyan tudunk azért tenni nap, mint nap - jegyezte meg Szicsek Margit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője arról beszélt: harmonikusan működő családok nélkül nincs jól működő társadalom. Fűrész Tünde úgy fogalmazott: a harmóniához, és ahhoz, hogy egyensúlyban éljenek önmagukkal az emberek, mindannyiunknak tenni kell, mert ez egy közös érdek.

Fontos, hogy a családok mind lelkileg, mind egyéb tekintetben megerősödjenek. Magyarország Kormánya is ezért dolgozik. Nem csak anyagiakban igyekszünk segíteni a nevelést és a családokat, hanem azt gondoljuk, hogy a családbarát szemléletmód a családbarát közgondolkodás is nagyon nagymértékben hozzá tud járulni ahhoz, hogy Magyarország családjai megerősödjenek - jelentette ki Fűrész Tünde, hozzátéve, hogy

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a lelki egészségre nem csak egy adott napon, hanem az év minden napján oda kell figyelni.

 

További programok »

FEL