Előadás a forradalom jegyében - Operett koprodukció a Jókai színpadán

2019. március 13. 19:04 | Szabó Rita

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója kapcsán mutatják be Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjét március 14-én a Békéscsabai Jókai Színházban. A viharsarki teátrum, a Budapesti Operettszínház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház koprodukcióját először a békéscsabai közönség láthatja Seregi Zoltán rendezésében.

 

 

Lebstück Mária, azaz Mária főhadnagy valós történelmi személy volt, aki szerelemből, bátyja papírjaival állt be katonának a honvédségbe az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején. Az előadás a főhősnő történetét mondja el, aki főhadnagyi rangig vitte a seregben.

– A történet a forradalom a hátteréről mesél, hogy ne csak a száraz történelmi tényeket tudjuk, hanem egy kicsit közelebb hozza az emberekhez ezt a nagyon nehéz és szép történelmi korszakot.  Azt gondolom, hogy a darab a hazaszeretetet mélyíti a nézőkben. A történet rávilágít arra, hogy akkor is emberek éltek, sorsok és szerelmek szövődtek, valamint arra, hogy a háború emberéleteket követelt – emelte ki Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas operettprimadonna.

Virágh József Kossuth Lajos szárnysegédjét, Draskóczy Ádámot formálja meg a darabban. A magyar seregek koordinátorát alakító művész elmondta: hosszú évek óta játssza ezt a karaktert.

– Ezt a szerepet – nem is merem elmondani, - körülbelül 30 évvel ezelőtt játszottam az operettszínházban. Azóta persze már nagyon sok színházban alakítottam Draskóczy Ádámot, de mindenütt elő tudnak állni valami újdonsággal, amitől a szerep nem lesz rutinszerű és előre viszi a színészi vonalat.  Szerencsére mindig  felfedezek valami újdonságot a bemutatókban – fogalmazott Virágh József.

A darab bemutatójának időpontja szimbolikus, ugyanis a rendező és a társrendező ezzel hívja fel a figyelmet a hazaszeretet fontosságára.

– Az előadást március 14-én mutatjuk be a Békéscsabai Jókai Színházban, majd ősszel lesz bemutatója Veszprémben. A tervek szerint a darabot jövő március 15-én a Budapesti Operettszínházban láthatja a közönség.  Valójában minden operett a szerelemről szól: ez is egy szerelmi történet, de nagyon erősen ott van benne a magyarság és a hazaszeret. A magyar érzéseket pedig elég keményen pengeti a darab – árulta el Bozsó József társrendező.

A négy színház koprodukcióját először a békéscsabai közönség láthatja.

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL