Elkezdődött a magyar dinnye szezonja, kiváló minőségű a termés

2021. július 25. 10:43 | behir.hu

Itt a dinnyeszezon: már megjelent a piacon a mézédes, magyar görögdinnye. Az idei termés kiváló minőségű, a hazai termelők a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni.

A legelső ismérve, hogy a szárrész friss, zöld – mondta az M1 Magyar gazda című műsorában Hudák Tamás, aki a Békés megyei Nagykamarás határában öt hektáron termeszt dinnyét.

A nagykamarási kertészet volt a helyszíne a Syngenta görögdinnye szakmai napnak, ahol a termelők megismerhették a legújabb, hazánkban nemesített fajtákat, illetve áttekinthették a dinnyetermesztés helyzetét és legfőbb kihívásait. A szélsőséges időjárási körülmények jelentősen megnehezítik a termelők munkáját.

Idén azonban kegyes volt az időjárás, így bőséges és kiváló minőségű termés várható.

A nyári hőség segíti az értékesítést, mivel melegben jóval több dinnyét fogyasztunk. Nem mindegy azonban, hogy a gazdák milyen árat kapnak a gyümölcsért. Az elmúlt években egyes áruházláncok import dinnyével próbálták letörni az árakat, ami ellen a termelők csak közösen tudnak fellépni.

Néhány évvel ezelőtt az ágazat komoly válságba került, a fogyasztók alig vásároltak dinnyét. A gondokat az elavult fajtaválaszték és termesztéstechnológia okozta. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kampányt indított a magyar dinnyetermesztés megmentéséért.

A korszerű technológia eredményeként jelentősen nőtt a gyümölcs hozama, így, bár a termőterület csökkent, a termés mennyisége nem változott.

Legjelentősebb dinnyetermesztő régiónk Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A szüret júliusban Békés megyében kezdődött, augusztusban pedig a szabolcsi dinnyével folytatódik. A zamatos hazai gyümölcsöt szeptember közepéig fogyaszthatjuk.

 

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL