Jó idénye lehet a hazai görögdinnye termelőknek

2021. augusztus 11. 06:14 | Papp Ádám Sándor

Javában zajlik a dinnyeszezon hazánkban. Az elmúlt évekhez képest országos kitekintésben a termőterület csökkent, a termelt mennyiség azonban nem. A gazdák becslése alapján mintegy 150 ezer tonna termésre számítanak, amelynek kétharmadát itthon, egyharmadát külföldön értékesítik.

Július közepén kezdődött el a dinnyeszezon idehaza, ekkora érett be a termés, elsőként Békés megyében. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke elmondta: a kiváló minőségű dinnyékkel a hazai áruházláncokat és a belföldi piacot is probléma nélkül ellátják. Mielőtt a polcokra kerülne a mézédes hazai, azelőtt jelölőcímkékkel különböztetik meg azokat, a külföldi áruktól.

– A fogyasztói kéréseknek eleget téve elhangzott rengeteg olyan kérdés, hogy hogyan lehet megkülönböztetni az igazi jó árut a silányabb minőségtől, vagy pedig a magyar árut az importtól. Az egyesület ebből kiindulva alkotta meg azt a jelölő matricát, amelyet negyedik éve a Magyar Dinnyetermelő Egyesület tagjai alkalmaznak és használnak a dinnyéjükön – emelte ki Göcző Mátyás.

A békéscsabai piacon árusító dinnyetermelők egyike elmondta: a gyümölcsöt érdemes állandó hőmérsékleten tárolni, egészen a felvágásig. Arról is beszélt, hogy akik fél, vagy negyed dinnyét vásárolnak, a hússzerkezet színét vegyék szemügyre.

– Azok a vevők, akik úgy szeretnének frissen szelt görögdinnyét vásárolni, mindenképpen azt kell figyelembe venniük, hogy a hús színe, minél lazább szerkezetű legyen. Nekem ez a tapasztalatom – mondta a behir.hu kérdésére Mochnács György.

A szakemberek bizakodóak, hiszen a dinnye minőségét és mennyiségét tekintve is jó évet zárhatnak majd. A termelők mintegy 150 ezer tonna termésre számítanak és akár szeptember közepéig is kitolhatják az idei szezont.

További programok »

FEL