Elkezdődött a 45. Békés-tarhosi Zenei Napok

2021. szeptember 6. 07:33 | Papp Ádám Sándor

Vasárnap este a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődött el az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiválja.

A nyitó hangverseny 17 órától a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban kezdődött el, ahol a Liszt-díjas karmester Gál Tamás és Mester Viktória, a Magyar Állami Operaház magánénekese közremúködésével koncertezett a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar.

A komolyzenei fesztivált Kálmán Tibor, Békés polgármestere nyitotta meg, aki köszöntő beszédében kiemelte: az 1976 óta megrendezett esemény gyökerei 1946-ra nyúlnak vissza, amikor Gulyás György elindította azt a Tarhosi Énekiskolát, amely először alkalmazta Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerét. Hozzátette: a karnagy és a zeneszerző hagyatéka mind a jelen, mind a jövő számára fontos érték.

– Mára létkérdéssé vált, hogy Európában az értékeink miatt tiszteljenek bennünket. Ehhez ezen értékeket magunknak is fel kell ismernünk, meg kell tartanunk. Ilyen páratlan kincs a Kodály-módszeren alapuló magyar énektanítás. A Békés-tarhosi Zenei Napok ezen értékrend mentén zajlik. A zene egyike azon kevés nyelveknek, amely mindannyiunkhoz egyformán szól, mely egyszerre üzen a léleknek és a testnek. Érzelmeket ébreszt, ám ezzel együtt tettekre hív. Mint ilyen érték, zenei örökségünk is hiteles és hatékony segítség, vonalmérték minden generáció számára – emelte ki Kálmán Tibor.

A szeptember 5. és 18. közötti programsorozat hétfőn a Rosette vonóskvartett előadásával folytatódik, míg kedden a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar fa- és rézfúvós kamaracsoportját hallhatják az érdeklődők. A 45. Békés-tarhosi Zenei Napok részletes programjáért kattintson ide.

További programok »

Kultúra

Újhartyánból érkező csabai cserép a Munkácsyban

Új tárggyal gyarapodott a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteménye. Egy Újhartyánból érkező család egy olyan békéscsabai cseréppel lepte meg az intézményt, amely egy jegyesség történetét idézi majd fel a látogatóknak.
2022. november 26. 14:48
FEL