Elkezdődött a 45. Békés-tarhosi Zenei Napok

2021. szeptember 6. 07:33 | Papp Ádám Sándor

Vasárnap este a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődött el az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiválja.

A nyitó hangverseny 17 órától a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban kezdődött el, ahol a Liszt-díjas karmester Gál Tamás és Mester Viktória, a Magyar Állami Operaház magánénekese közremúködésével koncertezett a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar.

A komolyzenei fesztivált Kálmán Tibor, Békés polgármestere nyitotta meg, aki köszöntő beszédében kiemelte: az 1976 óta megrendezett esemény gyökerei 1946-ra nyúlnak vissza, amikor Gulyás György elindította azt a Tarhosi Énekiskolát, amely először alkalmazta Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerét. Hozzátette: a karnagy és a zeneszerző hagyatéka mind a jelen, mind a jövő számára fontos érték.

– Mára létkérdéssé vált, hogy Európában az értékeink miatt tiszteljenek bennünket. Ehhez ezen értékeket magunknak is fel kell ismernünk, meg kell tartanunk. Ilyen páratlan kincs a Kodály-módszeren alapuló magyar énektanítás. A Békés-tarhosi Zenei Napok ezen értékrend mentén zajlik. A zene egyike azon kevés nyelveknek, amely mindannyiunkhoz egyformán szól, mely egyszerre üzen a léleknek és a testnek. Érzelmeket ébreszt, ám ezzel együtt tettekre hív. Mint ilyen érték, zenei örökségünk is hiteles és hatékony segítség, vonalmérték minden generáció számára – emelte ki Kálmán Tibor.

A szeptember 5. és 18. közötti programsorozat hétfőn a Rosette vonóskvartett előadásával folytatódik, míg kedden a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar fa- és rézfúvós kamaracsoportját hallhatják az érdeklődők. A 45. Békés-tarhosi Zenei Napok részletes programjáért kattintson ide.

További programok »

Kultúra

Tabán 30 – Megnyílt a népművészeti gyermek és ifjúsági rajzpályázat kiállítás

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Tabán Táncegyüttes, a jubileum alkalmából pedig egy egyhetes programsorozat indul. Az első, szombati állomáson kiállítás nyílik a “Tabán 30” elnevezésű rajzpályázatra érkezett alkotásokból, emellett a szervezők kézműves foglalkozásokra és táncházba is várják az érdeklődőket. Alábbi cikkünkben a meghirdetett rajzpályázat győzteseinek névsorát is közzétesszük.
12:08
FEL