Elismerték a békéscsabai pedagógusok munkáját

2023. június 8. 18:43 | Vincze Attila

A városi pedagógusnap alkalmából ünnepélyes keretek között kitüntetéseket adott át az önkormányzat csütörtökön. A Napsugár Bábszínház új otthonában rendezett eseményen a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetések átadása mellett a Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerésben részesülőket is köszöntötték.

A rendezvény a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Teremtéstörténet elnevezésű előadásával indult, majd a megjelenteket Lenkefi Zoltán igazgató köszöntötte. Ezt követően Békéscsaba polgármestere mondott beszédet. Szarvas Péter kiemelte, hogy az ünnepség helyszíne szimbolizálja a város fejlődését, hiszen alig néhány hete adták át a Munkácsy Negyedben a bábszínház új épületét. A városvezető örömét fejezte ki, hogy idén járványmentes tanévet tudhatunk magunk mögött. Mint fogalmazott, a békéscsabai nevelési és oktatási intézményekben példaszerű tevékenységet végeznek, amiért mindenképpen köszönet jár az ott dolgozóknak.

 

 

– A legfontosabb üzenet a köszönet és a hála azért, hogy az élet egyik legnehezebb, de talán az egyik legszebb hivatását választották és nemcsak, hogy vigyáznak gyermekeinkre, megtanítják őket számolni, olvasni, írni, hanem az életre való felkészülés is fontos célkitűzése az oktatási, nevelési munkának – hangsúlyozta.

A közgyűlés 2023-ban „Békéscsaba Kiváló Pedagógusa” kitüntetés elismerésben részesítette Horváthné Szalai Angelikát, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikum pedagógusát, valamint Kovács Józsefet, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium pedagógusát.

 

 

Horváthné Szalai Angelika a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán oklevelét művelődésszervező szakon, 1994-ben szerezte. Főiskolai tanulmányival egy időben felvételt nyert a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakára is, diplomáját 1997-ben vehette át. Pályája kezdetén a békéscsabai Szabó Pál Téri Általános Iskolában dolgozott, napközis nevelőtanárként, majd a Ruhaipari Szakközépiskola és Kollégiumban helyezkedett el kollégiumi nevelőként, de történelmet és társadalomismeretet is tanított. 2005-től a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola tanára. Iskolájában 2014 szeptemberétől megbízatást kapott a társadalomtudományi munkaközösség vezetői feladatainak ellátására. Mentorprogramokban, Útravaló programban való részvételével segítette a diákok iskolai lemorzsolódásának csökkentését, tanulmányi eredményeik javítását. 2009. óta közép- és emelt szinten érettségi vizsgáztató és érettségi elnök. Közoktatásvezetői vizsgával rendelkezik, emelt szintű mentorképzésben részesült. 2020-ban mesterpedagógus lett. Fontos számára a hagyományokon és a reális történeti ismereteken alapuló nemzeti identitástudat, valamint az élményközpontú tudásátadás. Rendszeresen részt vesz iskolai rendezvények, versenyek, ünnepségek szervezésében, lebonyolításában. A diákokkal szembeni határozottsága, higgadtsága és empátián alapuló kedvessége, naprakész szakmai felkészültséggel és érdeklődéssel párosul. Munkájában hosszú évek óta kiemelkedően precíz, megbízható. Horváthné Szalai Angelika kimagasló szakmai munkájáért, példaértékű pedagógiai tevékenységéért méltán érdemelte ki a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetést.

 

 

Kovács József első diplomáját 1980-ban szerezte a Debreceni Tanítóképző Főiskolán. Első munkahelyén, a 611-es számú Ipari Szakmunkásképző Intézet kollégiumában nevelőtanárként helyezkedett el. Történelemtanári diplomáját a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, történelem szakos középiskolai tanári végzettségét, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte. A tanítás mellett helytörténeti kutatásokat végzett, évekig tagja volt a békéscsabai Helytörténeti Kollégiumnak. Jelenleg is aktívan tevékenykedik a Magyar Hagyományőr Világszövetségben és a Vadászati Kulturális Egyesületben. Kimagasló szakmai felkészültségének köszönhetően rendszeresen kérik fel civil szervezetek, alapítványok, művelődési intézmények történelmi tárgyú előadások, ünnepi megemlékezések megtartására. Szakmai érdeklődésének köszönhetően találkozott a hagyományőrző íjászattal, és vált a magyar történelmi íjászat sportág egyik megalapítójává, meghatározó egyéniségévé. Vezetésével alakult meg 1996-ban a „Csaba” Lovas-Íjász Kör. Az egyesület célja, hogy megismertesse a jövő generációival a honfoglaló magyarság szellemi és tárgyi hagyatékát. Tudását, az ősi kultúrához, nemzeti hagyományainkhoz és a helytörténethez való ragaszkodását igyekezett tanítványainak is átadni. Jelenlegi iskolájában 1989. óta dolgozik. Kiemelkedő tanáregyéniség, akinek a hivatása, iskolája és tantárgya iránti elkötelezettsége, emberi tartása, szakmai felkészültsége önmagában is tiszteletet parancsoló. Szakmai nagyságát tanúsítják egykori tanítványainak sikeres életpályái. Kovács József kimagasló szakmai munkájáért, példaértékű pedagógiai tevékenységéért méltán érdemelte ki a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetést.

Az ünnepségen elhangzott, hogy Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vett át nemzeti ünnepünk alkalmából a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium oktatója, Kiss Erzsébet, aki nem tudott jelen lenni a rendezvényen.

 

Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesült pedagógusok

 

Óvodapedagógusok: Gregor Éva (Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda), Mazán Erzsébet (Lencsési Óvoda).

Békéscsabai Tankerületi Központ: Laczkó Irén (a Kazinczy iskola igazgatója); Almásiné Darag Marianna Klára (Belvárosi); Árendás Istvánné (Erzsébethelyi iskola); Csiborné Szauer Éva (Erzsébethelyi); Elekes Jánosné (Belvárosi); Géczi Emilné (Erzsébethelyi); Gregor László (Kazinczy); Hódor Julianna (Andrássy); Kovácsné Szatyin Ildikó Valéria (Erzsébethelyi); Medovarszki Jusztina (Erzsébethelyi); Mitykó Jánosné (Belvárosi); Mitykó János (Belvárosi); Molnár Erika Anikó (Kazinczy); Molnárné Machnitz Ágnes (Belvárosi); Perényi László (Belvárosi); Steigerwaldné Végh Éva (Erzsébethelyi); Szák-Kocsis Péter (Savio); Zsibritáné Lémon Lívia (Erzsébethelyi).

Békéscsabai Szakképzési Centrum: Husztiné Raffay Éva (Trefort); Imre László (Trefort); Jakab János (Trefort); Keresztiné Juhász Ágnes Magdolna (Trefort); Kiss Erzsébet (Nemes Tihamér); Matyuska Ferenc (Széchenyi); Nyiri Irén (Trefort); Papp Béla Zoltán (Nemes Tihamér); Pappné Böszörményi Éva (Széchenyi); Sarusi Ildikó (Nemes Tihamér); Sarusi József Ferenc (Nemes Tihamér); Szilágyi László (Széchenyi).

 

További programok »

FEL