Kolbászfesztivál: Elindult a visszaszámlálás – zsűrizték a szárazkolbászokat

2025. október 9. 17:39 | Gulyás Gergő

A Nemzetközi Szárazkolbász Versennyel kezdődik minden évben a Csabai Kolbászfesztivál. Idén kilencven vastagkolbászt vett górcső alá a zsűri a Csabai Kolbászházban. Az itt kiválasztott finomság gazdája nyeri el minden évben a kolbászkirályi vagy -királynői címet.

A zsűri soraiban neves szakemberek, kolbászbárók és a kolbászkészítés mesterei foglaltak helyet, akiket politikusok, közéleti szereplők és a média munkatársai segítettek. Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte: a szárazkolbászok viadala a fesztivál leginkább szakmai versenye, a kolbászkészítés ugyanis egy rendkívül hosszú és összetett feladat, amely során a kezdetektől fogva nagy odafigyeléssel kell lenni a termékre.

 

Fotó: Gulyás Gergő/behir.hu

 

– Igazából szakmailag a mai napot tekintjük a legmagasabb rangúnak, hiszen ez a kolbász hasonlóképp, mint a versenyen, egyszer elkészül, be van fűszerezve, de egy sült kolbásznál annyi tudást kellett belevinni, hogy az elkészüljön, ehhez képest itt még nagyon hosszú munka van a kolbászokkal – fűzte hozzá a fesztiváligazgató.

Idén 84 csabai és 6 külföldi vastagkolbásszal neveztek be az érdeklődők a versenyre. A zsűri tagjai négy szempont alapján pontozták a finomságokat, figyelték a külső megjelenést, a metszéslapot, az állományt, valamint a kolbászok ízét is. Az ítészek maximálisan ötven pontot adhattak egy-egy kolbászra.

 

Fotó: Gulyás Gergő/behir.hu

 

– Szárazkolbász zsűrizésénél mindig alapvető lényeg az, hogyan néz ki az étel. Milyen a megjelenése, hogyan száradt rá a bőr a kolbászra, milyen a nagysága, tehát ezek már eleve étvágygerjesztőek legyenek, amikor az ember meglátja ezeket a finomságokat – mondta Tímár András, Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri egyik elnöke.

Barna Ádám, Michelin-csillagos séf, a zsűri másik elnöke kiemelte, hogy a szárazkolbász verseny talán az egyik legfontosabb állomása minden évben a Csabai Kolbászfesztiválnak. Mint fogalmazott: rengeteg szempont van, ami meghatározza a kolbász minőségét, amit itt az összeszokott zsűrinek figyelembe kell vennie.

 

Fotó: Gulyás Gergő/behir.hu

 

– Mindig a kevés alapanyagból készült étel vagy termék talán a legbonyolultabb, tehát, ami egyszerűnek tűnik, az a végére nagyon bonyolulttá válik. Nem elég a jó alapanyag, a jó technológia, a technológiák pontos betartása a gyártáskor, hanem utána még a tárolás is ugyanannyit hozzátesz, mint maga a készítés – tette hozzá a Michelin-csillagos séf.

Az alapos kóstolás után a zsűri tagok meghozták döntésüket. Idén a zsűri ítélete alapján a legjobb szárazkolbászt Pallér Sándor készítette, így ő lett a 2025-ös kolbászkirály, aki a 28. Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján, október 23-án, csütörtökön veszi át az elismerését.

 

Galéria

További programok »

Friss hírek

Szarvas Péter: Korszerű, univerzális takarítógépet szerzett be az önkormányzat

Modern, komplex, több funkciós tisztítógépet vásárolt az önkormányzat – jelentette be Szarvas Péter polgármester a péntek délelőtti tájékoztatóján. A városvezető emellett érintette a városban folyó beruházások jelenlegi helyzetét, a fásítási projektet, valamint az önkormányzat karácsonyi jótékonysági koncertjét is.
11:50
FEL