Elhunyt Vágvölgyi Árpád, a Békéscsabai Kosárlabda Klub alapítója

2021. március 29. 18:22 | Kovács Dávid

Március 25-én hajnalban elhunyt Vágvölgyi Árpád, a Békéscsabai Kosárlabda Klub alapítója, korábbi ügyvezetője, edzője, a békéscsabai kosárlabda sport úttörője és meghatározó alakja - tudatta a hírt az egyesület.

Vágvölgyi Árpád 1954-ben Békéscsabán született, alapított családot, majd dolgozott egész életében. Végzettségének megfelelően, pályája elején agronómusként, ezután 20 évig az Agroker Rt. osztályvezetőjeként, később pedig üzletág-igazgatóként tevékenykedett a mezőgazdasági szakmában.

Egyetemi évei alatt ismerkedett meg, majd kötött egész életre szóló kapcsolatot a kosárlabdával.

1982-ben alapítótagja volt a BÁG Sportegyesületnek, amely kezdetben városi, később megyei szinten versenyzett, de vezetésével rövid időn belül kiharcolták az NB II-es bajnokságban való szereplés jogát, ahol néhány év alatt élcsapatot kovácsolt az akkori együttesből.

A rendszerváltás után, 1994-ben megalapította a Békéscsabai Kosárlabda Klubot, ahol a kezdetektől fogva ügyvezetőként egyengette a városban akkor még mindig kevés ismertségnek örvendő sportág rögös útjait. Civil munkája és klubvezetői feladatai mellett az NB II-es bajnokságban versenyző felnőtt csapatot irányította tovább, összesen 12 éven keresztül.

Felnőtt edzői pályafutását követően utánpótlásedzőként tevékenykedett, amely idő alatt fiai, Ádám és Ákos mellett számos békéscsabai fiatalból nevelt tehetséges kosárlabdázót és szerettette meg többszáz gyermekkel a sportágat.

A Békéscsabai Kosárlabda Klub legnagyobb eredményei a mai napig az Ő nevéhez fűződnek. 2006-ban első utánpótláskorú csapatával, amelynek nagyobbik fia, Ádám, oszlopos tagja volt, országos 6. helyezést ért el, ami kimagaslónak számított az akkor még kevés kosárlabdamúlttal rendelkező kisváros életében. Az utánpótlásedzői szakmában ezekben az években rakta le névjegyét és szerzett országos hírnevet Békéscsaba városának a hazai kosárlabda-térképen.

Nem sokkal ezután, 2008-ban, Ákos fia által vezetett csapatával országos bajnoki címig vezényelte együttesét, majd ugyanezzel a csapattal a következő évben 2. helyen végzett az országos serdülő bajnokságban.

Számos, általa felfedezett és kinevelt békéscsabai tehetség jutott később utánpótlás válogatottságig, többen közülük a mai napig a hazai kosárlabdázás élvonalának számító NB I-es bajnokságban szerepelnek.

Árpi bácsi a munkában, a rendben és a végsőkig való küzdelemben hitt. Az a típusú ember volt, aki ha belefogott valamibe, abból mindig a legtöbbet akarta kihozni. Egy dobásból, egy edzésből, egy mérkőzésből vagy éppen egy szakmai beszélgetésből. Győztes típus volt, csak a legjobbal elégedett meg. Mérhetetlen alázata a sportág iránt, hatalmas munkabírása és elhivatottsága inspirált számtalan játékost és edzőt, akik a mai napig az általa megálmodott és megkezdett utat építik tovább.

De úgy, ahogy Ő csinálta, már senki sem tudja többé - írja emlékező soraiban az egyesület közösségi oldala.

Vágvölgyi Árpádot felesége, négy gyermeke, valamennyiük családja, valamint a békéscsabai kosárlabdaélet valamennyi tagja gyászolja.

 

További programok »

FEL