Elhunyt Petró József, a Zwack József szakképző iskola volt igazgatóhelyettese

2023. október 19. 10:33 | behir.hu

Elhunyt Petró József, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola volt tanára, igazgatóhelyettese.

 
Az iskola a következő gondolatokkal emlékezik egykori tanárára, igazgatóhelyettesére: 
 
„Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, ahogy tanítjuk.” Ezzel a ma is érvényes Eötvös József idézettel foglalhatjuk össze Petró József tanár, pedagógus, igazgatóhelyettes pályafutásának lényegét.
Pedagógusként megvalósította azt, ami talán a legnehezebb egy tanár életében: nem elnyomni a diákokban levő erőket, hanem úgy irányítani azt, hogy előjöjjön rejtett kreativitásuk, és kibontakoztassák egyéniségüket. Ezért szerették és fogadták el feltétel nélkül tanítványai, és ezért kedvelték tanártársai is.
A szakma iránti elkötelezettsége és pedagógus vénája már pályája kezdetén feltűnt. Időt és energiát nem kímélve, minden lehetőséget kihasznált, hogy felkeltse diákjainak érdeklődését, és megszerettesse velük a szakmát.
„Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok. /Ezt, ha nem érted/ Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.” (Kazinczy Ferenc: A nagy titok)
Megtiszteltetésnek érzem, hogy Petró József igazgatóhelyettes-tanár úrról írhatok méltatást, hiszen sok éven keresztül munkatársa voltam az iskolában. Az iskolák életében is vannak olyan időszakok, amelyekre később mérceként lehet tekinteni, amire a tanítványok büszkén hivatkozhatnak. Petró József érdeme, hogy több évtizedes tanári, igazgatóhelyettesi munkájának köszönhetően az épület falai között magas fokú oktatás zajlott, kezei között az iskola tanulói látványos, szép eredményeket értek el.
Az iskolát saját gyermekének tekintette, ezért nagy gondja volt hírnevének állandó öregbítésére. Rendet, fegyelmet és főleg lelkiismeretes munkát kért és várt el a kollégáktól mind a tanórákon, mind a nevelői munkában. Ehhez pedig igyekezett a feltételeket is megteremteni, s olyan munkaközösséget kialakítani, amelyben a kollégák ne csak munkatársak, hanem barátok is legyenek, a tanáriban sose legyen feszült a hangulat. Sokat foglalkozott a fiatal kollégákkal is, segítette őket, szakmai továbbképzésre, igényességre, minőségi munkára, humánus nevelésre bíztatta őket.
Az oktató-nevelő munka mellett sok közéleti, helyi, illetve megyei szintű tevékenységnek is részese volt. büszkék vagyunk, hogy Petró Józsefet kollégaként, igazgatóhelyettesként, barátként tisztelhettük, tőle szakmaiságot, emberséget tanulhattunk.
Emlékét megőrzik egykori tanítványai és kollégái, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola dolgozói.
 
 
 

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL