Elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje

2021. április 9. 13:28 | behir

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje - közölte pénteken a Buckingham-palota.

Fülöp (Prince Philip, Duke of Edinburgh) 1921. június 10-én született Görögországban, a görög és a dán királyi család gyermekeként, de családját még csecsemőkorában kiűzték az országból. 

Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után, 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe.

1939 júliusától kezdett levelezni Erzsébet hercegnővel. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek arra, hogy feleségül veheti Erzsébetet. Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan bejelentették eljegyzésüket, Fülöp lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált, és az anyai nagyszülők vezetéknevét, a Mountbatten nevet vette fel.

1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. Fülöp elhagyta az aktív katonai szolgálatot, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke van: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Fülöp herceg lelkes sportrajongó volt, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek volt a tagja, védnöke vagy az elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke.

A brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja volt.

1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől.

Fülöp edinburghi herceg haláláról pénteken adott hírt a Buckingham-palota.

További programok »

FEL