Elérkezett az idő, amikor robotok készítenek robotokat

2021. január 9. 16:31 | Tóth Bianka

A Kollabor természettudományos élményközpont és közösségi alkotótér ismét olyanba fogott, ami csak keveseknek jut eszébe: 3D nyomtatót kezdtek nyomtatni 3D nyomtatóval.

A napokban olyan tartalmat találtam a legnagyobb közösségi oldalon, amin megakadt a szemem. Nyomtatók nyomtatnak nyomtatókat, méghozzá itt, Békéscsabán. Ezért el is látogattam a Békés Megyei Könyvtárban működő Kollabor műhelyébe, ahol Koszecz Sándor projektmenedzsert kérdeztem az újdonságról.

- Saját ötlet a nyomtató nyomtatása?

- Nem mi találtuk ki. Egy valós, működő, nyílt forrású (open source) rendszert használunk, a csehországi Prusa cég termékét. 3D nyomtatót építünk, amihez a fém és az elektronikai alkatrészeket dobozban megkaptuk, a műanyag elemeket pedig kinyomtatjuk hozzá.

 

forrás: Koszecz Sándor facebook oldala

A félig kicsomagolt nyomtató, aminek elkészült az első adag nyomtatott alkatrésze

 

- Ez tulajdonképpen élmény alapú tanulás?

- Az első lépés az, hogy összerakjuk ezt a nyomtatót a kapott elemekből úgy, ahogy annak idején a tervezők megálmodták. Ezáltal sokkal mélyebben meg fogjuk érteni a 3D nyomtató eszköz összetételét és működését. Most az a cél, hogy a csavarra bontott kitből összerakjuk a terméket, a későbbiek során pedig szeretnénk saját tervezésű 3D nyomtatót készíteni, akár nagyobb méretben is.

 

- Vannak saját találmányaik?

- Igen is, meg nem is. Ez azért van, mert nagyon sok minden nem találmány, hanem fejlesztés. Sokan azt gondolják, csak az innovatív, ami 100 százalékban olyan új dolog, amire addig senki nem gondolt, holott nem így van. Nagyon sok olyan dolog van, ami valahol megjelent, és az tovább fejleszthető, adaptálható, vagy átalakítható.

 

fotó: Tóth Bianka

Koszecz Sándor

- Eközben fontos elem a környezetvédelem is?

- Ha már innovációról beszélünk, a kollaborban vannak olyan gépeink, amivel műanyagot tudunk darálni, újrahasznosítani. A környezettudatosság szempontjából nekünk nagyon fontos az, hogy a műanyag problémájára legyen valami válaszunk. A szakember kiemelte, hogy a műanyag önmagában nem rossz. Az a rossz, hogyha valamit nem tudunk egy körforgásos gazdaságba bevinni, ha nem tudunk újrahasznosítani – tette hozzá. Nyilván azért terjedt el a műanyag, mert egy nagyon jó anyag: könnyen megmunkálható, és használható az élet számos területén. Hogyha rendszerszinten újra tudnánk hasznosítani, akkor tulajdonképpen ingyen juthatnánk nyersanyaghoz.

 

További programok »

FEL