Arcpajzsok készülnek a Kollaborban

2020. április 1. 14:19 | Szilágyi Viktória

Speciális védőmaszkok gyártásába kezdtek a Békés Megyei Könyvtárban működő természettudományos élményközpontban. A Kollabor jelenleg zárva tart, ugyanakkor a műhely vezetői most sem tétlenkednek: arcpajzsokat készítenek az egészségügyi dolgozóknak.

Az oktatók a könyvtár közösségi terében alapvetően általános és középiskolás diákoknak tartanak élménypedagógián alapuló foglalkozásokat. A járványhelyzet miatt a Kollaborban jelenleg nem a szakkörök zajlanak: a műhely dolgozói most a 3D-s nyomtató segítségével arcpajzsokat készítenek a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozóknak.

A maszkokat három komponensből állítják össze. 

– Az átlátszó, víztiszta 0,5 mm-es PVC lapokat kell formára vágnunk, amelyeket a nagykerből sikerült beszereznünk. A vágására keresünk éppen megoldást, amelyet úgy néz ki, hogy stancolással végzünk majd el. A prototípuson szereplő szellőzőnyílások a végleges verzión nem lesznek rajta, ez csak az első tesztkörnél készült el így. A PETG műanyagból készülő pántot helyben tudjuk legyártani a Kollaborban a 3D nyomtató segítségével. Végül a pánt két oldalát gomblyukas gumiszalaggal kötjük össze, amely így állítható és a fejformához igazítható – ismertette Fodor Bence, a Kollaborban működő robotika műhely vezetője a részleteket.

 

(Fotó: Máthé Csongor/ behir.hu)

A prototípus.

 

Koszecz Sándor, az Életfa Kulturális Alapítvány elnöke és a Kollabor projekt vezetője elmondta, hogy a gyártás már múlt héten megkezdődött, de az alapanyaghiány miatt jelenleg a védőpajzs beszerzése jelent kihívást.   

– A 3D nyomtató szál kapcsán egy magyar Filament gyártó cég keresett meg minket, akik adományt ajánlottak fel, ezt ezúton is köszönjük nekik. A most hozzánk érkezett igények teljesítésére megvannak a forrásaink, de úgy terveztük, hogy amennyiben nagyobb mennyiségre lesz szükség, akkor az alapítványon keresztül szervezünk gyűjtést, amelyet az alapanyagok beszerzésére tudnánk fordítani – fogalmazott a projketvezető. 

Az arcpajzsok előállítását az Életfa Alapítványhoz eljutatott felajánlásokkal segíthetjük. A maszkokat elsősorban a Békés megyei egészségügyi intézményekbe szeretnék eljuttatni a műhelyben dolgozók, de már az ország más részéről is érkezett igény a Kollaborban készülő maszkok iránt.

További programok »

FEL