Elérkezett a nyári gumik felszerelésének ideje

2020. április 30. 14:23 | Tóth Bianka

A tavasz beköszöntével annak is elérkezett az ideje, hogy az autóink kerekeit lecseréljük. A téli gumik sokkal gyorsabban kopnak a meleg aszfalton, ezért érdemes felszereltetni a nyári gumikat – fogalmazott egy helyi járművezető szakoktató.

A jó idő beköszöntével elérkezett annak az ideje is, hogy az autótulajdonosok téli gumijaikat nyárira cseréljék. Orosz András, egy kondorosi gumijavító műhely tulajdonosa elmondta, akkor érdemes ezt megtenni, amikor a napi átlag középhőmérséklet 7 fok fölé emelkedik. A szakember szerint célszerű szakműhelyben végeztetni a kerékcserét, mivel azt is ellenőrzik, hogy a felszerelésre szánt abroncsok milyen állapotúak.

– Megnézzük a kopottsági állapotot, azt, hogy mennyire van berepedezve, mert attól függ, hogy hol használják, és mennyire vannak igénybe véve. Általában 7-8 éves korukban mondjuk egy abroncsra azt, hogy öreg, de hamarabb is tudnak öregedni, tehát ezt így érdemes nézni – fogalmazott a szakember.

A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet miatt minden csúszik, többek között a téli gumiról a nyári gumira való átállás is. Ez azért lehetséges, mert sokan akár hetekig nem járnak az autóval, és közben megtörténik az évszakváltás. Erről a Járművezető Szakoktatók Országos Egyesületének helyi vezetője beszélt. Horváth László elmondta: a gumijavító műhelyek a veszélyhelyzet ideje alatt is nyitva vannak, így meg lehet oldani a gumicserét.

– A téligumik állapotát jobban meg tudjuk őrizni a következő szezonra, ha a meleg, illetve forró aszfalton nem kezdjük el odakenegetni a gumit. A téliguminak az az előnye télen, hogy puha, lágy, tapadósabb, nyáron viszont ezt az előnyét elveszíti olyan szempontból, hogy sokkal gyorsabban kopik, tehát mindenféleképpen érdemes elővenni a nyári gumikat – hangsúlyozta a megyei elnök.

A szakoktató arra is felhívta a figyelmet, hogy minden gumitípus azok között a körülmények között biztonságos, melyekre ki vannak fejlesztve. A nem megfelelő abroncsválasztás megnövelheti a fékutat, valamint az oldalvezető erőket is jelentősen befolyásolja kanyarodás közben. Éppen ezért célszerűnek tartja, hogy aki még nem cseréltette le a kerekeket, az tegye meg.

További programok »

FEL