Elemi szépség a múzeumban

2019. augusztus 19. 12:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Elemi szépség – Pure Beauty címmel nyílt tárlat békéscsabai születésű Simon-Mazula Tibor festőművész alkotásaiból a Munkácsy Mihály Múzeumban. Az Amerikában élő művész könyvét is bemutatták az eseményen, amely a kiállítás anyagát dolgozza fel.

Simon-Mazula Tibor tárlatán Herczeg Tamás országgyűlési képviselő mondott ünnepi köszöntőt. Ahogy fogalmazott: a filozófia és az esztétika talán egyik leggyakrabban használt  kategóriája a szépség, de itt most nem tollal írt fogalmakról, hanem megfestett szépségről, elemi szépségről van szó.

Az eseményen Békéscsaba polgármestere arról beszélt, hogy évről-évre nő a békéscsabai múzeum látogatottsága, ami többek között a kiállítások tudatos szervezésének is köszönhető.  Szarvas Péter hozzátette: itt nemcsak nemzetközi hírű és vonatkozású művészek, hanem magyar, ezen belül békéscsabai kötődésű művészek tárlatait is évről-évre megnézhetjük.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Az eseményen bemutatták Simon-Mazula Tibor Elemi Szépség című könyvét is. Ebben 71 festmény és 9 rajz található, amelyekre művészek reflektáltak írásban.

– Ez a könyv a kiállításhoz készült, ugyanaz a címe, ami a kiállításnak. Több mint egy éves munka van a kiadványban, amely időközben kinőtte magát és így egy könyv lett belőle. Egy olyan album, ami 80 képet tartalmaz az utóbbi 8 évem San Farnciscoban és Budapesten készült munkáiból – mondta el Simon-Mazula Tibor, festőművész.

A tárlat megnyitóján az alkotó többek között arról beszélt: megható, hogy a festményeit bemutatják szülővárosában. Mint mondta: nagyon más ez a kiállítás, mint azok, amelyeket Amerikában rendeztek.

– Simon-Mazula Tibor a témáit a hétköznapokból veszi, de mégis egy messzire mutató, elmélyülő festészet, ami mindenkinek feltárulkozhat – foglamazott a kiállítás szervezője, Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze.

A békéscsabai múzeum először a Szolnokra készített időszaki kiállítása, a CsabART kapcsán működött együtt a csabai kötődésű művésszel 2018-ban. Ezt követően döntöttek úgy, hogy idén egy önálló tárlaton mutatják be a munkásságát Békéscsabán.

– Pártolunk minden olyan művészt, aki vagy Békéscsabáról származik, vagy kötődése van városunkhoz. Szeretnénk bemutatni a város lakosainak, hogy kik születtek itt nálunk. Kik azok, akik Európa- vagy akár világhírnévre is szert tehetnek – emelte ki Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese.

Simon-Mazula Tibor festményeit az érdeklődők október 13-áig láthatják a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termében.

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL