A "Mit vegyek fel?" lett a legjobb bábosdráma

2018. március 26. 11:48 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az V. Bábos Drámaíró Verseny még március 22-én, csütörtökön a témahúzással indult. A téma pedig az 1958-as Békés Megyei Népújság hasábjain bújt meg, címe: Divat Sári tanácsadója. Ennek nyomán születtek meg csütörtök éjszaka a darabok, majd az írók után a rendezőkön és a színészeken volt a sor, akik 46 órát dolgoztak az előadásokon. Vasárnap délután láthatta a közönség az elkészült alkotásokat, este pedig a verseny eredményét is kihirdették.

 

 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház és idén a zalaegerszegi Griff Bábszínház társrendezésében szervezett megmérettetésen három író - Berg Judit, Szabó Borbála, Tasnádi-Sáhy Péter, három rendező - Lázár Helga, Rumi László, Somogyi Tamás - és természetesen három csapat „játszott” együtt.

Az eseményen a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Békéscsabai Jókai Színház művészei vettek részt.

A verseny különlegessége – amellett, hogy kevesebb mint három nap áll a résztvevők rendelkezésére a kész mű bemutatására – az, hogy a hat társulat tagjaiból három vegyes csapatot állítanak össze a szervezők.

–Már fesztiválokon is láttam olyanokat, akik itt találkoztak össze, és ettől kezdve együtt dolgoztak más helyeken. Ez szerintem eufórikus, szerintem ennek van értelme. Nagyon jó úgy dolgozni, hogy nincsen idő arra, hogy egymás hibáit keressük, hanem csak építeni tudjuk egymást ebben a pár napban – emelte ki Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

Vasárnap délután megszülettek az eredmények is. 12 óra írás és 46 próbaóra után három fantasztikus előadást láthatott a Sík Ferenc Kamaratermet megtöltő közönség. A szakmai zsűri (Gabnai Katalin-drámatanár, színikritikus; Zalán Tibor - József Attila díjas magyar költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár; Jászay Tamás – kritikus; Sramó Gábor – a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója, rendező; Kiszely Ágnes – a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója, rendező), valamint a publikum döntött a legjobbakról.

Gabnai Katalin a következőképpen foglalta össze benyomásait: „Meghatottságot és hálát érzek mindazok iránt, akik részt vettek ebben a csodálatos játékban. Nem tudom, mikor volt utoljára ilyen élményben részem.”

A legjobb drámát a szakmai zsűri szerint Szabó Borbála írta csütörtök éjszaka. A darab címe: Mit vegyek fel?

–Csütörtök délután, a téma választást követően kicsit aggódtam, hogy időben jön-e az ötlet. Igazából végül az volt a problémám, hogy két ötlet jött. Azon gondolkodtam, hogy a kettő közül melyik legyen, de végül úgy döntöttem, hogy összekombinálom a kettőt. Miután megnyugodtam, hogy nem kell választani a két téma közül, nagyon hamar elkezdtem írni. A többieket bosszantva 10-kor elkezdtem írni, és 2 óra 10 perc körül felbosszantottam Berg Juditot azzal, hogy én már befejeztem – volt egy kis ugratás közöttünk – mondta el Szabó Borbála. Az író hozzátette: ő minimálisan vett részt a próbafolyamatokban, mert szerinte, ha nincs ott az író akkor általában jobban megoldják – persze volt olyan, hogy Somogyi Tamás rendező bizonyos döntési helyzetekbe bevonta. Szereti, ha meglepetést okoznak a kész előadással, ezért ő is a vasárnapi bemutatón látta egyben az elkészült darabot.

A Legjobb rendezőnek járó díjat Rumi László vehette át vasárnap, aki Tasnádi-Sáhy Péter alkotását a VIVIKEKE, H.C. Andersen meséje nyomán című darabot állította színpadra.

–Tudtam, hogy mit vállalok. Azt, hogy a sok ismeretlen tényező miatt nagy lutri lesz ez a feladat. De annyira jó itt a hangulat, és annyira jó művészekkel dolgoztunk, valamint annyira jó írásművek készültek, hogy bármelyikünk megkaphatta volna ezt a díjat. Ez a kiélezett helyzet mindenki kreativitását a csúcsra járatja. Végülis örülök, hogy elismerték azt a trükköt, hogy mi nem használtunk semmilyen már kész bábokat, hanem villámgyorsan nekiálltunk egy nagyon egyszerű rendszert kitalálni. Azt szerettem volna, ha keveset vállalunk, de azt jól megcsináljuk, és mivel nagyon jó színészeket is kaptam – biztos, hogy ennek köszönhető ez az elismerés – mondta el Rumi László bábszínházi rendező.

A legjobb színésznek a zalaegerszegi bábszínház tagját, Kosznovszky Mártont választották, aki Misi őrangyaltanonc szerepében nevettette meg a közönséget.

–Én részben azért is szerettem volna eljutni erre a versenyre, mert szerettem volna tanulni, és szerettem volna megismerni olyan embereket, akiket eddig nem ismertem. Fantasztikus volt, nehéz volt olyan emberekkel együtt dolgozni, akikről semmit nem tudok, viszont az meg nagyszerű dolog, hogy mindenkitől el lehet lesni valamint. Mint mondtam nagyon régóta szeretnék eljutni erre a fesztiválra, és nagyon megvagyok hatódva, hogy most azt mondták az alakításomra, hogy ez volt a legjobb - ez nagyon megható. Az ember csinálja a dolgát, de nem gondolja, hogy az különösebb figyelmet kap, csak azt szeretné, hogy a produkció, úgy működjön, ahogyan kell, és az a része rendben legyen a produkciónak, amiért ő felel – hangsúlyozta Kosznovszky Márton, a Griff Bábszínház művésze.

 

Eredmények:

A legjobb dráma írója Szabó Borbála, művének címe: Mit vegyek fel?

Legjobb rendező: Rumi László (Tasnádi-Sáhy Péter: VIVIKEKE, H.C. Andersen meséje nyomán)

Legjobb színész: Kosznovszky Márton (Griff Bábszínház, Zalaegerszeg) Misi őrangyaltanonc szerepének megformálásáért, Berg Judit: Őrangyalok című darabja Lázár Helga rendezésében

Legjobb színésznő: Szőts Orsolya (Békéscsabai Napsugár Bábszínház) VIVIKEKE szerepének megformálásáért, Tasnádi- Sáhy Péter: VIVIKEKE című darabja, rendező: Rumi László, továbbá Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának különdíja

Legizgalmasabb karakter: Szucher Ágnes (Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy) Angéla őrangyaltanonc szerepének megformálásáért, Berg Judit: Őrangyalok című darabja Lázár Helga rendezésében

Legjobb előadás: Berg Judit: Őrangyalok, rendező: Lázár Helga, Szereplők:  Soós Emőke (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Szucher Ágnes (Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy), Kosznovszky Márton (Griff Bábszínház, Zalaegerszeg), Vass Richárd (Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár), Czumbil Örs (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Bandura Emese (Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, Szatmárnémeti), Rendezőasszisztens: Csortán Zsóka

Közönségdíj: Szabó Borbála: Mit vegyek fel?, rendező: Somogyi Tamás, szereplők: Veselényi Orsolya (Békéscsabai Jókai Színház), Gyarmati Éva (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Bandura Tibor (Harag György Társulat Brighella Bábtagozata Szatmárnémeti), Mihály Csongor (Csiky Gergely Állami Magyar Színház Temesvár), Biró Gyula (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Korom Gábor (Békéscsabai Jókai Színház), Rendezőasszisztens: Nagy Ildikó

További programok »

FEL