Csütörtök éjszaka megszületnek a versenyművek az V. Bábos Drámaíró Versenyen

2018. március 22. 20:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és természetesen a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészeinek részvételével elstartolt az V. Bábos Drámaíró Verseny. 2018-ban a társrendező a zalaegerszegi Griff Bábszínház.

A versenyt Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy örömtelinek tartja, hogy az intézmény a város fontos évfordulójáról is megemlékezik az eseménnyel.

A békéscsabai társulat a verseny nyitórendezvényén Petőfi Sándor A helység kalapácsa című alkotásának átiratával szórakoztatta a közönséget. Az előadást követően kezdődött el a megmérettetés.

A 2018-as évben kis időutazásra is hívott mindenkit a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a verseny főszervezője, hiszen az idén újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő Békéscsaba történetéből válogattak. 1918-tól kezdve, 10 évente haladva, 10 korabeli lapból és a mai újságból kerültek ki a címek. Mind március 22-én jelent meg. A téma, melyet Csonka Ányos, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulatának tiszteletbeli tagja húzott ki, az 1958 évi Békés Megyei Népújságból  a Divat Sári tanácsadója című cikk lett.

Berg Judit annyit fűzött hozzá, hogy Ő szeret szoknyát hordani. Szabó Borbála annyit mondott, hogy nagyon rejtélyes ez a cím. Tasnádi-Sáhy Péter pedig reméli, megvan az e-mail cím, amire küldeni kell majd a darabot.

–Nagyon gyakran kerülök én ilyen helyzetbe, mert nagyon sokszor halasztom az utolsó pillanatra a színházi és tévés munkáimat. Ezért ez nem szokatlan, hogy este kezdem el és reggelre lesz kész. Nekem nehezebb az, hogy témára kell írni, mert általában a saját témáimat, vagy olyan témákat írok meg ami amúgy is foglalkoztat. Itt igazából a konkrét cím miatt inkább az ötlet a probléma, ha arra rájövök, akkor az, hogy reggelig kell írni - azt hiszem az írónépségnek az nem szokatlan - mondta el Szabó Borbála író, drámaíró.

Az írók az első reakciók után azonnal kihúzták a csapatokat is, akiknek írják csütörtök éjszaka során a darabot.

Szabó Borbála az 1. csapatot húzta: Bandura Tibor (Szatmárnémeti), Biró Gyula (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Gyarmati Éva (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Mihály Csongor (Temesvár), Veselényi Orsolya (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Korom Gábor (Békéscsabai Jókai Színház)

Tasnádi-Sáhy Péter a 2. csapatot húzta: Nagy Tamás (Szatmárnémeti), Szőts Orsi (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Lukács Szilárd (Temesvár), Nagy Lázár József (Sepsiszentgyörgy), Báthory-Szolnok Ágnes (Zalaegerszeg), Balázs Csongor (Békéscsabai Napsugár Bábszínház)

Berg Judit a 3. csapatot húzta: Bandura Emese (Szatmárnémeti), Vass Richárd (Temesvár), Kosznovszky Márton (Zalaegerszeg), Szucher Ágnes (Sepsiszentgyörgy), Czumbil Örs (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), Soós Emőke (Békéscsabai Napsugár Bábszínház)

A rendezők, Lázár Helga, Somogyi Tamás és Rumi László kénytelenek péntek reggelig várni, hogy kiderüljön mely rendező darabját valósítják meg, és melyik csapattal dolgoznak majd.

–Nem lehet készülni egy ilyen munkára nem lehet készülni, hacsak azzal az elmúlt néhány darabbal, és tapasztalattal, ami már a hátam mögött van, és azzal, hogy nagyon szeretem az ilyen erős kihívásokat. Intenzíven kell dolgozni, játékosan és ki kell hozni a színészekből és a helyzetből a maximumot. De tulajdonképpen én lubickolok ebben a feladatban - emelte ki Rumi László. A rendező hozzátette: Ismerve a három író munkásságát és habitusát, biztos vagyok benne, hogy mindegyikőjük egészen mást fog kihozni a címből - így távol tartom magam attól, hogy előre gondolkodjak a téma hallatán. Nekem az lesz a dolgom, hogy a színészekkel, majd hogyan dolgozunk arra, amit ők ma éjjel kitalálnak.

 

 

További programok »

FEL