"Együtt a fiatalokért": Szakmai műhelyt tartottak Békéscsabán

2018. október 7. 07:06 | Gyemendi Réka

A Körösök Völgye Natúrpark, a Magyar Natúrpark Szövetség és a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület pénteken tartotta az Együtt a fiatalokért! című projektjéhez kapcsolódó szakmai műhelyét a Körösök Völgye Natúrparkban.

A projektbe tizenkét magyarországi natúr parkot, illetve határon túli partnereket - Ausztriából, Szlovákiából, Felvidékról és Romániából - vontak be. A projekt legfőbb célkitűzése, hogy egy nemzetközi együttműködésben főként a hátrányos helyzetű térségekben élő fiatalok számára feltérképezze a helyben, vidéken maradás lehetőségeit, a velük kapcsolatban álló szakembereknek olyan módszereket ajánljon, amelyek segítségével hatékonyan hozzájárulhatnak a fiatalok számára a helyben való boldoguláshoz.

A projekt során összegyűjtött jó gyakorlatok eredményeképpen erősödik a fiatalok társadalmi felelősségvállalása, nő a fiatalok környezettudatossága, nő az önkéntes, társadalom számára hasznos tevékenységek végzésére való képesség, nő a társadalmi felzárkózás esélye. A projekt célcsoportja a vidékfejlesztéssel, ifjúságneveléssel, környezeti neveléssel foglalkozó civil szervezetek, elsősorban a Magyarországon működő natúr parkok szakemberei -  emelte ki sajtóközleményében a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület.

A Magyar Natúrpark Szövetség elnöke elmondta: a projekt ötlete mögött egy olyan felismerés áll, amely minden vidéki térséget sújt.

- A vidéki térségekben nagyon nehéz kihívás a fiatalok helyben tartása, odacsábítása. Az az álláspontunk, hogy a természeti értékek, a táji értékek ismerete és tudatosítása a fiatalság körében hozzájárulhat egy olyan identitás erősítéséhez, egy olyan kötődéshez, amely segítheti a fiatalság megtartását -  mondta el Básthy Béla.

Kiemelte: a projekt során az ország különböző területein tartanak találkozókat, ahol az ott működő, az ifjúságnevelésben eredményes szervezeteket próbálják meg összetoborozni. Ebben vállalnak központi szerepet a helyi egyesületek.

 

További programok »

FEL